A szívbeteg is szeretkezhet!

Ha mászni tudunk, a szex is menni fog

A szívrohamot elszenvedett emberek többsége túlságosan fél attól, hogy újabb szívinfarktus éri, ha szeretkezni kezd. A tévhit tönkreteheti a szexuális életüket.

2012.05.11 14:23ma.hu

Komolyan tartanak tőle a szívrohamon átesettek, hogy ha ágyba bújnak a párjukkal, újabb szívinfarktus fenyegeti őket. A tévhit igencsak romboló hatással van szexuális életükre - pedig a szívroham csupán az esetek egy százalékában jelentkezik szex közben.

A kutatók az orvosokat hibáztatják, amiért nem mondják el betegeiknek, hogy biztonságosan folytathatják a szexet, ezzel gyakorlatilag otthagyva őket a pácban - a páciensek túlságosan félnek ahhoz, hogy belevágjanak a szeretkezésbe.

Egy új tanulmány szerint a férfiak több mint fele, a nőknek pedig kétharmada semmilyen tanácsot nem kap a szexszel kapcsolatban, miután elhagyta a kórházat.

Esetükben 40 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy évvel a szívrohamuk után sem élnek szexuális életet. Öt férfiból csak kettő, négy nőből csak egy kérdezi meg orvosát a témáról a szívrohamot követő egy éven belül.

Az amerikai tanulmány 1879 szívrohamon átesett embert vett alapul. A kutatók megállapítása szerint fontos lenne közölni az szívinfarktust átélt emberekkel, hogy a szex számukra nem a múlté. Azok ugyanis, akik kaptak erre vonatkozó utasításokat, egy éven belül újrakezdték szexuális életüket.

Az orvosi tanács úgy hangzik, hogy a szexhez akkor biztonságos visszatérni, amikor minden egyéb fizikai aktivitást újrakezd a beteg.

A szex miatti ismételt szívroham esélye igen ritka. Számos tanulmány világított rá, hogy a szex kevesebb megterhelést jelent a szívnek, mint azt az emberek gondolják. Sokkal kockázatosabb magatartásnak hiszik a szeretkezést, mint amilyen, köszönhetően egyébként a sokszor drámai filmkockáknak is.

Ha a mérsékelt testmozgás - például lépcsőzés - megy a páciensnek, akkor a szex is biztonságos a számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.