A kismamáknak meg kéne tartaniuk helyes súlyukat

Rossz hír annak, aki "kettő helyett" akar enni

A kismamák gyakran mondogatják, hogy a terhesség idején két ember helyett esznek - szakemberek szerint azonban ez egyáltalán nem helyes hozzáállás, sőt, inkább tartaniuk kéne a normális súlyukat.

2012.05.19 08:55ma.hu

Egy egészséges, kalóriaszegény étrend terhesség alatt megelőzheti a túlzott súlygyarapodást és csökkenti a szülési komplikációk kockázatát is - állítja egy új tanulmány.

Európában és az Egyesült Államokban a nők több, mint 40 százaléka szed magára több kilót, mint ami terhesség idején ajánlott lenne. Ez a plusz súly pedig számos egészségügyi problémához köthető a BMJ szaklap internetes oldalán közölt információk szerint.

A jelentésben a nemzetközi kutatócsoport 44 tanulmányt tekintett át: több, mnt 7200 nőt vettek górcső alá, és megállapították, az étrendi beavatkozás következtében a súlygyarapodás terhesség alatt átlagosan közel 4 kilóval csökkent - azoknál a kismamáknál, akik terhesség alatt is végeztek testmozgást, 2,27 kilóval, akik pedig mozogtak és az étrendet is betartották, 3-4 kilóval csökkent.

Az, hogy a kismamák betartották az étrendi előírásokat, önmagában is előnyt jelentett a súlyos terhességi komplikációk megelőzésében, így a preeclampsia kialakulásában (melynek során az anya vérnyomása hirtelen megemelkedik a 20. hét környékén), a diabétesz és a koraszülés megelőzésében - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Shakila Thangaratinam a Queen Mary londoni egyetemről.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy az étrend-beli és életmódbeli változások beiktatása terhesség idején határozott előnyökkel jár a baba és a mama számára is.

A kutatók hozzátették, hogy ma, amikor a reproduktív korban levő hölgyek jelentős része túlsúlyos vagy elhízott, nagyon is időszerű és előnyös bármilyen beavatkozás, útmutatás a megfelelő testsúly megtartásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.