Egy év plusz is sokat jelent az élettartamhoz?

Aki többet tanul, tényleg tovább él?

Még egy ok, amiért gratulálni kell a diplomázóknak: aki legalább 9 éves tanulási időszakon van túl, annak nagyobb esélye van a hosszú életre!

2012.05.16 14:22ma.hu

Meglepő eredményre jutott egy rendhagyó svéd vizsgálat. A kutatók 1,2 millió ember bevonásával végeztek tanulmányt, amely azt mutatta: 9 év tanulással a hátuk mögött tovább élnek az emberek, mint 8 évvel. A halálozási arány 40 éves kor felett esetükben alacsonyabb, mint azoknál, akik csak egy évvel is kevesebb időt töltöttek tanulással.

A kutatók hozzáteszik: bár a tanulmány összefüggést sejtet az oktatás magasabb szintje és az élethossz között, ez még nem hoz létre ok-okozati kapcsolatot.

Persze, abban van igazság, hogy minél tanultabb valaki, annál nagyobb esélye lehet a hosszabb életre. Több tanulmány rámutatott már a többéves tanulás és a jobb egészség kapcsolatára.

Ám a kutatók számára nehézséget okozott bizonyítani, hogy az ok nem csupán a személyes tulajdonságokban keresendő, mint például, hogy jobban tetszik valakinek az iskolai környezet, szívesebben tanul, kitartóbb.

Azt is nehéz volt megállapítani, hogy a másodlagos előnyök - a jobb munkahely, magasabb jövedelem megszerzése - lehetnek az okai a tanultabb emberek kevesebb egészségügyi problémájának.

Tehát a kérdés az volt, vajon a tanulással töltött évek egyértelműen köthetők-e a jobb egészségi állapothoz?

Svédországban az iskolakötelezettséghez 1949 és 1962 között egy plusz évet adtak. A gyermekek 7 évesen kezdték az iskolát, de az új program növelte az iskolaévek számát, 8-ról 9-re. Azokat a felnőtteket, akik ekkoriban jártak iskolába, bevonták a tanulmányba, a kontrollcsoportot pedig azok adták, akik nem kerültek bele.

A kutatók 2007-ig gyűjtötték az adatokat. Az 58 éves követési időszakot tanulmányozva rájöttek, hogy abban az időszakban, amit késői felnőttkornak nevezünk - 40 éves kor után -, a 9 éves oktatással rendelkező csoport tagjai körében kisebb volt a halálozási arány (bármilyen betegség következtében), mint azok között, akik kevesebb ideig tanultak.

Sőt, a tanultabb embereknél alacsonyabb volt a tüdőrák és általában a rákos megbetegedések, valamint a baleset következtében történt halálesetek száma is. A hosszabb ideig tanult hölgyeknél alacsonyabb volt az iszkémiás szívbetegség valószínűsége, a férfiak kisebb eséllyel haltak meg külső okok miatt.

A kutatók kíváncsiak voltak arra, vajon ez a plusz egy év mennyiben segítette hozzá a tanulókat, hogy több ismeretet szerezzenek saját magukról, mennyiben alakíthatta át a hozzáállásukat?

"Ha az életed egy kicsit jobb, akkor egy kicsit jobban gondoskodsz magadról. Ha kissé több a jövedelmed, rugalmasabb a munkád, jobban be tudod osztani az idődet, mindez talán kevesebb alkohol- és cigaretta fogyasztását is eredményezi" - vélekedett Anton Lager.

Dr. Mark Cullen a Stanford egyetemről hozzátette, a tanulmány meggyőzően bizonyítja, hogy az oktatásnak jelentős hatása van az élettartamra.

Anton Lager és Jenny Torssander svéd kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tették közzé tanulmányukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.