Hatékonyabb lesz a tanulásban is

Nincs rinyálás - Jobban fejlődik a gyerek, ha előbb lefekszik!

Egy új tanulmány szerint a rendszeres lefekvési idő és az elegendő alvás jobb iskolai, óvodai eredményekhez vezethet.

2010.06.13 12:00medipress.hu

Azok a 4 éves gyerekek, akik mindennap közel azonos időben fekszenek le, jobb eredményeket értek el olyan felméréseken, ahol szövegértési és számolási képességeiket mérték fel.

A korai lefekvés, és az ágybamenetellel kapcsolatos szülői szigor ugyancsak pozitívan hat a gyermek fejlődésére. Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint az óvodás korú gyermekeknek legalább 11 óra alvásra van szükségük minden éjszaka.

Azoknak, akik ennél kevesebbet alszanak, csökken a teljesítményük, mutatja a tanulmány, amit Erika Gaylor, az SRI International Kutatóközpont kutatója és kollégái végeztek.

"Ha a szülők ragaszkodnak egy állandó lefekvési időhöz, az nagyon jó hatással lehet gyermekük nyelvi és szövegértési képességére" - mondta Gaylor az Akadémia sajtóközleményében.

"A gyermekorvosnak rá kell vennie a szülőket, hogy egy olyan lefekvési időpontot alakítsanak ki, ami a gyermek egészséges alvásához szükséges."

A tanulmány készítése során telefonos interjúkban 8000 szülőt kérdeztek meg. Először a gyermek 9 hónapos korában, majd 4 éves korában számoltak be a szülők gyermekük alvási szokásairól.

Az eredményeket a SLEEP 2010 elnevezésű, alvástudománnyal foglalkozó szakmai szervezetek éves konferenciáján tették közzé San Antonioban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.