Diagnosztizáló készül a mobilokhoz

Betegségünket is elárulja nemsokára okostelefonunk?

Gyors diagnózisra lenne szükségünk? Tudósok egy olyan kis szerkezeten dolgoznak, amely okostelefonhoz csatlakoztatva képes lesz felismerni a betegséget.

2012.05.13 08:55ma.hu

Meghökkentő - hamarosan szó szerint kéznél lesz a segítsége annak, aki gyors diagnózist szeretne felállítani állapotáról.

Tudósok olyan okostelefonhoz csatlakoztatható szerkentyűn dolgoznak, mely elektronikus orrnak is nevezhető - valójában szenzoros gőz technológiával állapítja meg a betegséget.

Ahogyan a világot egyre inkább uralni kezdik az okostelefonok, a fejlesztők minél több hasznos alkalmazást igyekeznek kitalálni hozzájuk. Egy olyan iparágban, amely nem ismer határokat, úgy tűnik, hamarosan arra is lehetőségünk nyílik, hogy diagnosztizáljuk betegségünket.

Bár mindez furcsán hangzik, a tudósok már tesztelik a szenzoros gőz technológiát. Olyan alkalmazást igyekeznek a telefonokhoz kifejleszteni, amely, ha egy "elektronikus orral" összekötjük, képes a betegség felismerésére.

A kaliforniai intézet (Caltech) kutatócsoportja, melyet Nate Lewis vezet, egy kémiai gőz-szenzor létrehozásán fáradozik, amely érzékeli a szagokat, akár az emberi orr.

Azt remélik, az eredmény egy megfizethető, könnyen használható érzékelő rendszer lesz, ideális esetben egy fejlett okostelefon-alkalmazás.

Heather McCaig végzős hallgató elmondta: "Az orvos viheti magával az okostelefont, és megkérheti a pácienseket, hogy lélegezzenek a kis készülékbe - majd meg tudja mondani, ha fertőző betegségük, például tuberkolózisuk van. Nem kell hozzá mintát küldeni a laborba, azonnal képes lehet elkezdeni a kezelést. Ennek igen nagy hatása lenne az emberek életére!"

Az érzékelő rendszer úgy működik, hogy a légáramot egy folyadékba nyomja - például butanolba -, majd telített gőz jön fel buborékok formájában. Az érzékelő kamrában a gőz elemzésre kerül és nyers adatokká alakul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.