Meghökkentő: ezért ne habzsoljuk az ételt...

Gyorsan eszel, cukorbeteg leszel?

Vajon a gyors evés növelheti az oly sok embert érintő diabétesz kockázatát? Egy új tanulmány az összefüggésre világít rá.

2012.05.09 08:15ma.hu

Ha túl gyorsan behabzsoljuk ételeinket, növeljük a cukorbetegség kialakulásának esélyét - állapította meg egy litván kutatók által végzett minitanulmány.

A kutatás során 234, 2-es típusú diabétesszel élő embert hasonlítottak össze 468 olyannal, aki nem szenvedett cukorbetegségben, és megfigyelték, hogy akik gyorsan "leküldik" ételeiket, 2,5-ször esélyesebbek a diabéteszre, mint azok, akik, úgymond, szánnak időt az evésre.

A tanulmányban részt vevő diabéteszeseknek általában magasabb volt a testtömegindexe is (BMI), mint a nem cukorbetegeknek, de az is megfigyelhető volt, hogy a képzettségi szintjük szintén alacsonyabb.

"A 2-es típusú cukorbetegség terjedése világszerte növekszik, világméretű járványnak tekinthető" - mondta el Lina Radzevicine tanulmányvezető.

"Úgy tűnik, hogy érzékeny a genetikai háttérre és a környezeti tényezőkre. Nagyon fontos azonban azonosítani a befolyásolható kockázati tényezőket, amelyek segítenek csökkenteni az emberek esélyét a betegség kialakulására."

A szakember hozzátette, hogy bár a tanulmány talált összefüggést a gyors evés és a diabétesz jelentkezése között, ez nem bizonyul ok-okozati összefüggésnek.

A tanulmány egy orvosi találkozón került bemutatásra, a kutatók eredményeiket egy firenzei konferencián ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.