Lecsökkent a halálozások száma

Kevesebben vannak a kanyarósok

Tíz év alatt negyedére csökkent a kanyaró miatti halálozások száma a világban a betegség ellen indított kampánynak köszönhetően - derül ki az Egészségügyi Világszervezet tanulmányából.

2012.04.24 20:23MTI

A Lancet című orvosi folyóiratban publikált jelentés szerint a 2000 és 2010 közötti időszakban a kór elleni célzott globális küzdelem révén 9,6 millió gyermeket sikerült megmenteni attól, hogy meghaljon e betegség miatt.

Az ENSZ szakosított szervének jelentésében az áll, hogy 2000 és 2010 között 535 ezerről 139 ezerre mérséklődött a kanyaró miatt elhunytak száma, ami 74 százalékos csökkenés.

A WHO szerint azonban ez az eredmény még így sem teljesíti a korábbi célkitűzést, vagyis hogy 2010-re 90 százalékkal apadjon a vírus okozta betegséggel összefüggő halálozás.

A halálesetek többsége egyébként Indiában és Afrikában történt, ahol az elmúlt évtizedben nem volt kellően hatékony a védőoltások beadását ösztönző akció.

Peter Strebel, a WHO kanyaróval foglalkozó szakembere úgy véli, így is "óriási sikerről" van szó, s mint hozzátette, nem lehetett volna idáig eljutni a betegség leküzdésére irányuló erőfeszítések megsokszorozása nélkül.

Strebel elmondta azt is, hogy még soha nem volt olyan nagy a beoltottak aránya, mint most, globálisan 85 százalék.

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség és főleg gyerekeket támad meg. Lázzal, köhögéssel jár, és az egész testen kiütéseket okoz.

Ezer fertőzött gyerek közül 1-2 hal bele a betegségbe, míg állapotos nők esetében koraszülés vagy vetélés következhet be a kór miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.