A tuberkulózisjárvány komoly fenyegetés

Legyen újra kötelező a bevándorlók tbc szűrése!

A tuberkulózisjárvány még napjainkban is komoly fenyegetést jelent és az államnak kötelessége minden eszközzel megvédeni saját polgárainak egészségét.

2008.05.09 14:21ma.hu

A Magyar Demokrata Fórum ezért felszólítja az egészségügyi tárcát, hogy azonnal kezdeményezze a bevándorlók tbc szűrésének újbóli kötelezővé tételét - olvasható Pettkó András MDF-es Országgyűlési képviselő közleményében. A tuberkulózis újbóli, járványszerű megjelenése a szomszédos országokban komoly fenyegetést jelent a hazai lakosságra nézve is. Különösen Ukrajnában aggasztó a helyzet, ahol a betegséget okozó baktérium egy rendkívül ellenálló fajtája alakult ki.

A szomszédos ország adatai szerint óránként négyen fertőződnek meg és egy ember meghal a fertőzés következtében. A tbc fertőzöttség tekintetében hazánk helyzete jelenleg jónak mondható, de ezt az állapotot csak hatékony és gyors preventív intézkedésekkel lehet megőrizni. A szakorvosok véleménye szerint, amennyiben nem teszik kötelezővé a bevándorlók – különösen az Ukrajnából és a szintén erősen fertőzött közel- és távol-keleti országokból érkezők - kötelező szűrését, Magyarország helyzete drámaian romlani fog.

A Magyar Demokrata Fórum szerint a 21. század globalizálódott világában egy kormány sem engedheti meg magának, hogy hanyagolja a betegségmegelőzés kérdését: a tbc és az AIDS hazai elterjedésének megakadályozása érdekében szükség van a jogszabályok szigorítására, a tétlenséget nem lehet – képmutató módon – a személyiségi jogokkal való felelőtlen dobálózással magyarázni.

Az MDF már tavaly kezdeményezte a menedékkérők kötelező AIDS szűrését, a Boross kormány 1994-es szabályozásának visszaállítását. Az akkori rendelet ugyanis kimondta, hogy közegészségügyi szempontból is megtagadható a vízum és a tartózkodási engedély kiadása, illetve meghosszabbítása. Ennek visszaállítása megnyugtatóan rendezné a kérdést, kis ráfordítással biztonságot jelent a hazai lakosságnak.

Ezért az MDF felszólítja az egészségügyi kormányzatot, hogy a járvány magyarországi megjelenésének megelőzése érdekében azonnali hatállyal tegye újból kötelezővé a bevándorlók tbc szűrését - zárul Pettkó András sajtóközleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.