A bronzkorban keresik a választ...

Ősi leletekből megtudjuk a TBC kórokozójának titkát?

Bronzkori csontleletekben végeznek DNS-vizsgálatot angol kutatók, hogy fényt derítsenek a TBC kórokozójának titkaira.

2008.02.10 15:18MTI

Bronzkori csontleletekben végeznek DNS-vizsgálatot angol kutatók, hogy fényt derítsenek a TBC kórokozójának titkaira. A Durhami és a Manchesteri Egyetem kutatói olyan ősi csontvázakból, valamint fogakból vesznek aprócska mintákat, amelyek Portsmouth-ban építkezések során kerültek napvilágra, s amelyeket jelenleg a városi múzeumban őriznek.

A vizsgált személyek között lesznek olyanok, akik tuberkulózisban szenvedtek, s olyanok is, akik nem - olvasható az Archaeologica című honlapon a kutatásokról. E projekt révén a tudósok betekintést nyernek abba, hogy miként változott a tuberkulózis kórokozója a brit szigeteken és Európában az idők során, meghatározhatják, hogy bizonyos törzsei ősidők óta léteztek-e meghatározott területeken, vagy megjelenésűk modern tényezőknek köszönhető.

A kutatók reményei szerint a vizsgálat segítségével új gyógyszerek fejleszthetők ki a tuberkulózis legyőzéséhez, amely napjainkban ismét felütötte fejét Európában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.