Ne hagyjuk uralkodni a tüsszögést!

Immunterápiával a szénanátha ellen

Az allergiás nátha egyik hatékony, nem csak a tüneteket enyhítő kezelési módja az immunterápia. Az immunterápia célja, hogy az allergén ne indítsa be az immunrendszer kóros működését, tolerancia alakuljon ki az allergénre.

2012.04.21 18:38webbeteg.hu
Fotó: sxc.hu

Az immunterápia lényege, hogy a nagy tisztaságú allergént tartalmazó szereket egyre nagyobb adagban, majd a kívánatos "emlékeztető" dózisban évekig alkalmazzák. Egyre több allergénre fejlesztenek ki immunterápiás lehetőséget, a teljesség igénye nélkül néhány, ami jelenleg már rendelkezésre áll a szénanátha és egyéb allergiás nátha kezelésére: fapollenek, fűpollenek, gyomnövények (parlagfű és feketeüröm, útifű), háziporatka ürülék, állati szőr, toll.

A specifikus immunterápiának több formája ismert. Az injekciós formájú, bőr alá fecskendezett allergéneket alkalmazó subcutan immunterápia kétségtelenül hatékony eljárás, ám hátránya, hogy alkalmilag súlyos reakciók jelenhetnek meg az injekciót követően. Emiatt csak betegellátó intézetekben, szakorvosi felügyelet mellett alkalmazhatóak.

Ezzel szorosan összefügg nagy időigénye, és - főként gyermekeknél - a folyamatos orvoshoz járás miatt létrejövő pszichés stressz. Nem kell viszont ezekkel a mellékhatásokkal számolni a helyileg alkalmazott immunterápiák esetében. Ezeket az eljárásokat a beteg otthon is végezheti. A klinikai tanulmányok alapján bizonyítottan csak a nazális és a szublingvális immunterápia hatásos. A kettő közül - relatíve egyszerűbb alkalmazása miatt - inkább a szublingvális terápiát részesítik előnyben.

Az immunterápiás készítmények sora az utóbbi időben bővült az ún. "monoid" szublingvális készítménnyel. A monoid módosított allergén, mely megőrzi az eredeti allergén immunológiai toleranciát kiváltó antigén tulajdonságait, ám kevésbé okoz allergiás mellékhatásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.