Még mindig fejtörést okoz

A Lyme-kór kezelésének új módjait vitatják

Több évtizedes kutatás után is nagy fejtörést okoznak a kutatóknak a Lyme-kórt és a kullancs encephalitist terjesztő apró, de annál veszélyesebb kullancsok. A betegség kezelésének új módjairól Németországban tanácskoznak szakemberek.

2012.04.21 18:55MTI

"Bár az elmúlt években jelentős előrelépéseket tettünk, a megbízható terápia kifejlesztése továbbra is komoly probléma" - mondta el Kurt E. Müller, a Német Lyme-kór Társaság (DBG) elnöke a szövetség éves ülésén a bajorországi Schweinfurtban.

Szakértők kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy elsősorban a kórokozók tulajdonságai miatt olyan nehéz a megfelelő kezelés kidolgozása. "A kórokozó képes megváltoztatni a szerkezetét és nyugalmi állapotba is visszavonulni. Ezért olyan nehéz a megbízható kezelése" - vázolta a problémát Müller.

Új lehetőségeket is bemutattak a háromnapos konferencián, amelyen Németországból, Európából és Amerikából érkezett mintegy 140 orvos vesz részt. Innsbrucki kutatók például olyan új módszert fejlesztettek ki, amellyel a páciens szöveteiben megbízhatóbban felismerhető a Lyme-kór.

A DBG elnöke szerint az egyik legfontosabb feladat az emberek immunrendszerének vizsgálata, és az egyes betegek tulajdonságainak feltérképezése.

A diagnózis felállítása egyelőre sajnos nem történik teljes biztossággal. A leleteket gyakran különbözőképpen értékelik, és nem ritkán eltérően becsülik fel, kezelésre szorul-e a betegség - mondta el Müller.

A Lyme-kór tipikus tünete a kokárdaszerű, úgynevezett Lyme-folt, az izom- és végtagfájdalom, a láz valamint a nyirokcsomó-duzzanat. A kór jelei a kullancscsípés után négy héten belül jelentkezhetnek.

Az orvosok a kezelések során antibiotikumokat vetnek be, de ha a betegséget nem ismerik fel idejében, tartós ízületi-, szívizom- vagy ideggyulladás is felléphet következményként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.