A szűkös bugyi átka

Óvakodj a túl szűk ruhától - pánikrohammal is járhat!

Meghökkentő: a túlságosan kicsi, szűk, kényelmetlen ruhadarabok viselete nemcsak látványra előnytelen. Egy rakás egészségügyi problémát is okozhat!

2012.04.17 18:55ma.hu

Számos nő gondolja úgy, hogy ha egy számmal kisebb ruhát vesz magára, karcsúbbnak tűnik, ám ez csak ritka néz ki előnyösen ez a viselet - ráadásul számos egészségügyi problémát kockáztat a szűkös, kicsi holmik hordásával.

Egyes darabok viseletének fokozottan nagy a rizikója. Például a szűkös, leszorító bugyiknak. Megdöbbentő lehet, de a kockázatai közé tartozik a stressz inkontinencia, a gyomorégés, hiperventilláció és a pánikrohamok.

Számos nő visel ilyen "szabályozó nadrágot", hogy a hasa kisebbnek tűnjön, ám ennek az alsóneműnek is vannak váratlan és kellemetlen mellékhatásai.

A "hájtakaró bugyi" tulajdonképpen a fűző 21. századi változata, annak összes egészségügyi kockázatával - mondta el Richard Bricknell, a Bristol Fizikoterápiás Klinika vezetője. - Azzal, hogy fokozott nyomást gyakorolunk a has alsó részére, a gyomorsavat a nyelőcső irányába kényszerítjük, és ez gyomorégést okoz.

Mindez idővel fekély, gyulladás, szélsőséges esetben nyelőcsőrák kialakulásához vezethet. A szorító nadrág gátolja a rekeszizom teljes leereszkedését légzés közben - ennek pedig hiperventilláció, pánikroham és stressz inkontinencia lehet a vége.

Sőt, amennyiben a gyomron nyomás van, és köhögünk, tüsszögünk, a nyomás kikényszeríti azt és nem lefelé, kínos szivárgást okozva. A szűkös alsónadrágok hatására a reflux illetve az irritábilis bél szindróma betegségek csak rosszabbodnak.

A szűkös farmer se jó ötlet...

A túlságosan szűk nadrág viselésével idegfájdalmat kockáztatunk a lábakban, gyomorégést valamint súlyos sérvet. A divatos, szűk farmerek miatt akár biceghetünk is - a kanadia Medical Association Journal arról számolt be, hogy a szűkös nadrágok hordása miatt jelentősen megnőtt a meralgia paresthetica nevű állapot gyakorisága, amikoris a comb érzőideg károsodása miatt égő fájdalom, zsibbadás alakul ki.

Kutatók szerint azok a hölgyek, akik ezekre a tünetekre panaszkodtak, majd pedig lazább farmert kezdtek el viselni, 4-6 héten belül a panaszok elmúlásáról számoltak be...

Ráadásul, a túlsúlyos emberek, akik szűk nadrágba passzírozzák magukat, súlyos, és "csendes" hasi sérv kialakulását kockáztatják - mondta el Dr. Octavio Bessa, a Stanford egyetem gasztroenterológusa.

Hozzátette: a hasi fájdalomra panaszkodó betegek 80 százaléka étkezés után tapasztalta a problémát, és jóval kisebb farmert viselt, mint amekkora a derékmérete.

Az övnek, a derékszíjnak a csípő fölött kell állnia, így is tartja a nadrágot, anélkül hogy nyomást gyakorolna a belső szervekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.