A mentális probléma fizikaiba csap át?

Így sodorja veszélybe a viselkedés az egészséget

A mentális betegségekkel küzdő felnőttek sokkal nagyobb eséllyel szenvednek valamilyen fizikai betegségben is, mint mentálisan egészséges társaik - állapították meg kutatók.

2012.04.14 08:55ma.hu

Azok a felnőttek, akiknek mentális betegsége van, nagy valószínűséggel valamilyen krónikus fizikai egészségügyi problémával is küzdenek - derült ki amerikai kutatók jelentéséből.

Eszerint a 18 éves és ennél idősebb felnőttek, akiknek bármilyen típusú mentális betegsége volt az előző évben, jellemzően magas vérnyomás, asztma, diabétesz, szívbetegség és stroke miatt szenvedtek.

Huszonkét százalékuk küzdött magas vérnyomással, és csaknem 16 százalékuk asztmával. A mentális betegség nélkül élőknél ugyanez 18 illetve 11 százalék volt.

A felmérést megelőző évben depresszióval élők, szemben a nem depressziósokkal, a következő mértékben küzdöttek különféle krónikus fizikai problémákkal: magas vérnyomással 24 százalék a 20 százalékhoz képest, asztmával 17% a 11-hez képest, cukorbetegséggel 9 százalék a 7 százalékkal szemben, szívbetegséggel 7 százalék az 5 százalékkal szemben, illetve kaptak szélütést - 3 százalék az 1 százalékhoz képest.

A mentális betegségekkel küzdőknél több esetben volt szükség sürgősségi ellátásra, 48 százalékuknak a mentális problémával nem küzdő 31 százalékkal szemben. Kórházi ápolásra 20 százalékuk szorult a mentálisan egészségesek 12 százalékához képest.

"Az egészséges viselkedés elengedhetetlen a teljes egészséghez -
magyarázta Pamela Hyde kutató. - A közösség, a család és az egyén sem érheti el az általános egészségügyi jólétet enélkül."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.