A gént okoljuk, ha a szomszéd ránk ordít?

Megdöbbentő, miért kedvesek az emberek

Van, aki nem tehet róla, hogy kedves és nagylelkű, avagy, hogy éppenséggel nem az - állapította meg egy amerikai tanulmány.

2012.04.12 08:15ma.hu

Meglepő tanulmányt jelentetett meg a Buffalo-i és a Kaliforniai egyetem. Az amerikai kutatók véleménye szerint az emberek viselkedése attól is függ, milyen génjeik vannak - ezek ugyanis meghatározzák, kedvesek és nagylelkűek-e.

A kutatók értékelték a két különböző receptor gének verzióival élő emberek viselkedését, akiknél két hormon - az oxytocin és a vasopressin - játszhat szerepet abban, hogy kedvesebbek.

"Ezek a gének, kombinálva az egyes emberek környezetben szerzett tapasztalataival - beleértve a félelmet keltő vagy kevésbé félelmetes közeget -, előrejelzik, mennyire kedves és nagylelkű valaki - mondta el Michael Poulin, a Buffalói egyetem pszichológia professzor asszisztense. - Azok a résztvevők, akik a világot veszélyesebb helynek találták, kevésbé voltak hajlandók segíteni másoknak, kivéve, ha voltak olyan receptor génjeik, amelyek a kedvességet, úgymond, beléjük kódolták."

Poulin szerint a receptor gének "kedvesebb" verziói lehetővé teszik, hogy felülkerekedjünk azon az érzésen, miszerint a Föld egy veszélyes hely, és segítünk másoknak, félelmeink ellenére is.

A szakember hozzátette, az, hogy a gének megjósolják viselkedésünket, a megszerzett tapasztalatainkkal kombinálva, nem olyan meglepő, tekintve hogy a legtöbb kapcsolat a DNS és a szociális viselkedés között igen összetett.

"Tehát ha azt látjuk, hogy az egyik szomszédunk igazán kedves, gondoskodó, közösségi személy, míg a másik magánakvaló, önző és szűkmarkú, jusson eszünkbe, hogy DNS-ük megmagyarázza, miért kedvesebb egyikük, mint másikuk" - mondta Michael Poulin.

Hozzátette: nem állítják, hogy megtalálták a "kedvesség gént", de találtak olyan gént, amely ehhez a tulajdonsághoz hozzájárul. Ami igazán érdekes, hogy tényleg csupán hozzájárul ahhoz, milyen érzéseket táplálnak az emberek a körülöttük levő világ iránt.

A tanulmányt a Psychological Science közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.