Védelem a málna, a ribizli a Parkinsonnal szemben?

Bogyót a férfiaknak!

A málna, az eper, az áfonya, a ribizli fogyasztása megvédhet bennünket a Parkinson-kór kialakulásától - derítették ki amerikai és brit kutatók.

2012.04.06 14:25ma.hu

Azok a férfiak, akik szeretnének tenni a Parkinson-kór megelőzéséért, fogyasszanak gyakran bogyós gyümölcsöt: epret, áfonyát, ribizlit, málnát.

Brit és amerikai kutatók szerint távol tartják a betegséget. Ezek a gyümölcsök, más, flavonoidban gazdag ételekkel kombinálva 40 százalékkal csökkentik az agyi rendellenesség kialakulásának esélyét - mutatott rá a tanulmány.

Azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább egyszer ettek bogyós gyümölcsöt, negyedére csökkent annak a valószínűsége, hogy a betegség kialakul náluk, összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztottak ilyet.

A flavonoidok - melyek a teában és a borban is megtalálhatók -, antioxidánsok, és védelmet nyújthatnak számos betegséggel, így a szívproblémával, rákos megbetegedésekkel és demenciával szemben is.

Ez az első nagyszabású kutatás, amely a flavonoidok hatását vizsgálta a Parkinson-kórral szemben, mely egy progresszív neurológiai állapot.

Csak Nagy-Britanniában 125 ezer embert érint. Évente 10 ezer új esetet diagnosztizálnak. Remegést, izommerevséget okoz, és minden típusú mozgásra hatással van. A betegség nem gyógyítható, csak kordában tartható, ahogyan a tünetei is.

A tanulmányban 130 ezer férfi és nő vett részt. A nyomon követés 20 éve alatt 800-an voltak, akiknél kialakult a Parkinson-kór. A kutatók a résztvevők étrendjét is analizálták, és kiderült: azoknál a férfiaknál, akik a legtöbb flavonoidot fogyasztották, 40 százalékkal kisebb volt a betegség valószínűsége. Meglepő módon a kutatók a hölgyeknél nem találtak ilyen összefüggést.

Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, az anyagcsere romboló melléktermékeit a szervezetben, melyek károsíthatják a sejtmembránokat és a DNS-t. Az agysejtek különösen érzékenyek a szabad gyökökre.

A leginkább védelmet jelentő hatás a flavonoidok antocián nevű típusának beviteléből származik. Ez a bogyós- és egyéb gyümölcsökben, valamint az olyan zöldségekben is megtalálható, mint a padlizsán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.