A csehek teljesítik csak túl az "adagjukat"

Túl sokat isznak a szlovákok?

A Szlovákiával határos országok lakossága közül csak a csehek isznak több alkoholt, mint a szlovákok - adta hírül az Egészségügyi Világszervezet napokban nyilvánosságra hozott tanulmánya.

2012.04.01 11:55MTI

Mindezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányára hivatkozva a Sme című szlovák napilap közölte. Az egy főre jutó éves - tiszta szeszre átszámított - alkoholfogyasztás Szlovákiában 14,59 liter.

A visegrádi négyekkel és Ausztriával összehasonlítva ennél több alkoholt csak Csehországban fogyasztanak, ott az egy főre jutó átlag több mint 16 liter.

A szlovákiai fogyasztás magasan meghaladja az Európai Unió átlagát is, amely évi tizenkét és fél liter tiszta szesznek megfelelő fogyasztást mutat.

Bár az elmúlt tíz évben Szlovákiában jelentősen nőtt a borfogyasztás és a minőségi borok iránti igény, a lakosság szeszfogyasztási szokásai azt mutatják, hogy Szlovákia még mindig elsősorban "sörös" ország.

Míg a szlovákiai bortermelők szövetségének adatai szerint a szlovákiai polgár éves átlagos borfogyasztása 12,1 liter volt, addig sörből 84,1 litert gurított le évente. Az alkoholfogyasztás terén még egy érdekes elsőség Szlovákiáé a régión belül.

A V4-tagországok és Ausztria csoportjából Szlovákiában a legmagasabb (7 százalék) azoknak a felnőtt férfiaknak az aránya, akik még soha nem ittak alkoholt.

Magyarországon ez az arány 3,6, Csehországban pedig 2,8 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.