Ne együnk a számítógépnél!

Fertőzőbb a billentyűzeted, mint a vécékagylód?

A Which? nevű fogyasztóvédelmi magazin cikke szerint a számítógép-billentyűzetek a baktériumok melegágyai, és mint ilyenek, akár az ételmérgezéshez hasonló hasmenéses tüneteket is okozhatnak.

2008.05.06 08:49medipress.hu

A tesztet a magazin szerkesztőségében végezték, 33 billentyűzeten, és eredmények bizony meglepőek lettek: a perifériák körülbelül ötször annyi kórokozót tartalmaztak, mint egy átlagos irodai mellékhelyiség vécékagylója. A mikrobiológusok a teszt elvégzése után azonnali billentyűzet-tisztítást rendeltek el az irodában, mert a kórokozók száma helyenként meghaladta az egészségügyi határérték 150-szeresét.

„Ha megvizsgáljuk, hogy mi is tenyészik a billentyűzeteinkben, akkor – bármilyen furcsa is - azt találjuk, hogy az ’élővilág’ nagyjából tükrözi azt, hogy mi is van az orrunkban, vagy a beleinkben.” – nyilatkozta Dr. Peter Wilson a University College London kórházának szakértője. „Ha valakinek hasmenése, vagy megfázása van az irodában, akkor nagyon valószínű, hogy azt a billentyűzetéről szedte össze.” – tette hozzá a kutató.

A fertőző billentyűzetek egyik legfőbb oka az, hogy a dolgozók sokszor a számítógépük mellett étkeznek. A Which? magazin felméréséből az is kiderült, hogy az emberek 11 százaléka még soha nem tisztította meg a billentyűzetét, 20 százalék soha nem takarított még egeret, és 46 százalék havi egyszeri alkalomnál ritkábban teszi meg ezeket az alapvető higiéniai intézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.