Mit, hol és hogyan?

Íme a legegészségtelenebb helyek! - 1. rész

Melyek a legrosszabb helyek, ahova tehetjük a holminkat, és hova tegyük helyette? Több szakterület kutatói is tudják, hogy a környezetünk elrendezése - az edzőteremben elfoglalt helyünktől a gyógyszereink tárolási helyéig - meglepő hatással van mindenre, pl. a testsúlyunkra vagy a közérzetünkre.

2008.04.17 09:00medipress.hu

Nem csak az számít, mit teszünk, hanem azt is, hogy hol. Nézzük, melyek a legegészségtelenebb helyek, és mire cserélhetjük fel ezeket!

A legrosszabb hely a fogkefe számára:


- A mosdókagyló

A mosdóval semmi baj nincs önmagában, de szörnyen közel van a wc-hez. Az Arizonai Egyetem baktériumszakértője, Chuck Gerba professzor szerint a wc-kagylóban átlagosan több mint félmillió mikróba található négyzetcentiméterenként. Ha lehúzzuk a wc-t, a benne található anyag részecskéi a levegőbe kerülnek, és akár több mint másfél méterre is elrepülhetnek, rá a padlóra, a mosdóra, és a fogkefénkre. "Célszerű a fogkefét a bezárt szekrényben tartani” – javasolja Gerba.

A legrosszabb hely a cipők számára:

- A hálószoba-szekrény

Ha utcai cipővel végigmegyünk a lakáson, egy csomó allergént és szennyező anyagot viszünk be. Egy 1999-es kísérlet kimutatta, hogy ezek az anyagok egy teljes hétig maradnak a lakásban, főként azokon a részeken, ahol közlekedünk. Csökkentsük a szennyező hatást azzal, hogy a koszos cipőt már a bejáratnál levesszük. Tároljuk egy kosárban, vagy a bejáratnál elhelyezett pad alatt. Ha a papucsunkkal véletlenül kimegyünk, az első utunk vezessen a fürdőszobába.

A legrosszabb hely az elalváshoz:

- Több takaró alatt

Ha túlságosan meleg van, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni. A természetes alvási hőmérséklettől elálmosodunk. A könnyebb elalvás érdekében a hőt a kezünkön és lábunkon keresztül vegyük fel, mondja Helen Burgess, a chicagoi Rush Egyetem Bioritmus Kutatólaboratóriumának munkatársa. Húzzunk zoknit, hogy kitáguljanak az erek a végtagokban, majd vegyük le, és dugjuk ki a lábunkat a takaró alól.

A legrosszabb hely az ételmaradékok tárolására:

- A hűtőszekrény

Ha még melegen tesszük a maradékot a hűtőbe, biztos, hogy nem hűl le egyenletesen, és könnyedén ételmérgezés lehet a vége, állítja O. Peter Snyder, a St. Pauli Kórházi Technológia és Menedzserintézet munkatársa. Miért? Mert az edény közepén nehezebben hűl ki az étel, és megfelelő táptalajt biztosít a baktériumoknak a szaporodásra. Az elkészült ételt hagyjuk hűlni legalább egy órán át a szekrényen, vagy adagoljuk kisebb edényekbe, hogy könnyebben kihűljön.

A legrosszabb hely az edzési tervnek:

- A hűtő ajtaja

Az írásos figyelmeztetés segíthet, de csak akkor, ha a szemünk előtt van, állítja Paddy Ekkekakis, az Iowai Egyetem munkatársa. Egy kísérletben jeleket helyeztek ki, melyek arra szólították fel az embereket, hogy inkább a lépcsőt használják a lift helyett. Majdnem 200 %-kal nőtt azok száma, akik inkább a lépcsőt választották. A jelzést helyezzük a döntési pont közvetlen közelébe. A Pilates DVD-t például a tévé mellé tegyük. A kormánykerékre pedig ragasszunk emlékeztető címkét, hogy ne felejtsük el a munka utáni kick-boksz edzést. Ne feledjük azonban: a figyelmeztetés csak rövid távon hat, ezért gyakran cserélgessük őket.

A legrosszabb ülőhely a repülőgépen:

- A far

Kerüljük ezt a helyet, ha hajlamosak vagyunk a légibetegségre - javasolja egy nyugdíjas pilóta, Meryl Getline. "Gondoljunk csak a mérleghintára. Minél messzebb vagyunk a középpontjától, annál nagyobb utat teszünk meg le és fel." Mivel a repülőgép hátulja általában hosszabb, mint az eleje, itt rázkódik a legjobban. Lehetőleg üljünk minél közelebb a szárnyakhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.