Ahová ne üljünk, amit ne oda tegyünk...

Melyek a legegészségtelenebb helyek? - 2.rész

Nem csak az számít, mit teszünk, hanem azt is, hogy hol...Melyek a legrosszabb helyek, ahova tehetjük a holminkat, és hova tegyük helyette? Több szakterület kutatói is tudják, hogy a környezetünk elrendezése - az edzőteremben elfoglalt helyünktől a gyógyszereink tárolási helyéig - meglepő hatással van mindenre, pl. a testsúlyunkra vagy a közérzetünkre.

2008.04.17 13:30medipress.hu

A legrosszabb hely a kézitáskánk számára:

- A konyhai pult


A kecses kis kiegészítő eszköz bizony kész kórokozó-tenyészet. Gerba és csapata baktériumok tízezreit találta a táskák alján. Egyharmad részükön még ürüléket is kimutattak.

A táskánk napközben megfordul néhány visszataszító helyen: a busz padlóján, az éttermi asztal alatt, sőt, a nyilvános mosdó padlóján is. Tegyük be a szekrénybe, vagy egy székre, csak oda ne, ahol az ételeket készítjük.

A legrosszabb útvonal a nyilvános wc-ben:

- A "középső sáv"


A központi részen több baktérium található, mint a két szélén, legalábbis Gerba egyelőre meg nem jelentetett adatai szerint. Ha megfogunk egy szennyezett kapaszkodót, könnyen megbetegedhetünk, ha elfelejtünk utána kezet mosni .

A legrosszabb hely az első néhány fitness-edzésen:

- Elöl és középen


Talán sokan szeretnének minél közelebb lenni a tükörhöz, hogy ellenőrizhessék az alakjukat, de az izzasztó testedzés sokkal jobban motivál, ha nem látjuk magunkat - állítja a McMasters Egyetem 2003-as tanulmánya.

A felmérésben 58 ülőmunkát végző nő egyforma intenzitással edzett. Azok, akik tükörben látták magukat közben, sokkal többet aggodalmaskodtak testalkatuk miatt az edzés után, mint azok, akik tükör nélküli teremben tették ugyanezt.

A legrosszabb hely az olvasólámpának:

- A fejünk felett

Ezek a rögzíthető eszközök viszonylag erős fénnyel világítanak. Ezzel késleltetik a melatonin kiválasztását. Ez tönkreteheti az éjszakai alvást, mivel a melatonin szintjének emelkedése a kulcs a szervezet felkészüléséhez az alvásra.

Egy alacsony teljesítményű lámpát csippentsünk a könyv szélére. Ez elég fényt ad ahhoz, hogy olvassunk, de nem akadályozza meg az agyunkat abban, hogy felkészüljön az alvásra.

A legrosszabb hely a gyógyszerek tárolására:

- A fürdőszobaszekrény

A párás fürdőszoba hőmérséklete elérheti akár a 40°C-t, és a legtöbb gyógyszert ennél sokkal hűvösebb helyen kell tárolni. A gyógyszereket tároljuk inkább hűvös, száraz helyen, mondjuk a kamrában.

A legrosszabb hely, ahova a mosatlan gyümölcsöt tehetjük:

- A mosogató


A konyhában a mosogatóban megy végbe a legnagyobb baktériumforgalom, még a wc-t is megelőzi ebben, mondja Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem mikrobiológus-professzora. Ha egy tökéletes szem beleesik mosás közben, inkább dobjuk ki, minthogy megegyük.

A legrosszabb hely, ahol fülhallgatót használhatunk: Repülőn, vonaton vagy metrón

Igaz, hogy a zene jobb útitárs, mint a mellettünk ülő mobiltelefonos beszélgetése, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy magasabb alap zajszint mellett valószínűleg túlságosan feltekerjük a hengerőt.

A Harvard kutatói azt találták, hogy viszonylag csendesebb körülmények között általában fülbarátabb hangerőt választunk. Azonban ha alapzaj is van a környezetünkben, a kísérleti alanyok 80 %-a akár 89 decibellig is feltekerte a hangerőt, ami hosszú távon halláskárosodáshoz vezethet. Ha már mindenképp zenét akarunk hallgatni, válasszunk zajszűrővel ellátott eszközt.

A legrosszabb hely a kávénak:

-A hűtő vagy a mélyhűtő


Úgy gondolja, azzal őrizheti meg a frissességet, ha a hűtőbe teszi? Gondolja át újra. Akárhányszor kiveszi majd visszateszi, hőmérséklet-ingadozásnak teszi ki, amitől nedvesség keletkezik.

"A nedvességgel az íz is távozik",
mondja John McGregor a Clemson Egyetem élelmiszer- és élelmezésügyi osztályának professzora. A legjobb hely a szemes és őrölt kávé számára egy zárt tárolóedény a pulton vagy a kamrában.

A legrosszabb hely a tévé számára:

-Ahol étkezünk

A tanulmányok azt mutatják, hogy a figyelem elterelődése a derékbőségünk legfőbb ellensége. Észre sem vesszük, hogy mennyit eszünk közben. Egy 2006-os kísérletben kimutatták, hogy tévénézés közben az önkéntesek 71 %-kal több sajtos makarónit fogyasztottak el, ha közben tévét néztek.

Ha főzés közben megy a televízió, evés előtt feltétlenül kapcsolja ki. Lehetőség szerint ne egyen semmit tévézés közben. A legjobb, ha lépcsőt kell másznunk azért, hogy rágcsálhassunk valamit a műsor közben, így kisebb az esély rá, hogy ezt megtesszük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.