A pszoriázis komoly következményekkel járhat

Nem elég, hogy a bőrt csúfítja, szívbetegségbe is visz?

Nagyobb lehet a szívbetegség kialakulásának esélye azoknál az embereknél, akik pszoriázissal küzdenek - állapították meg amerikai kutatók.

2012.03.19 14:23ma.hu

A fájdalmas és látványos bőrproblémával küzdő pácienseknél magasabb lehet a szívproblémák kockázata - állítja egy amerikai kutató. A pszoriázis véleménye szerint hatással van a szívre.

A pszoriázis fő jellemzője a túlzott gyulladás. A krónikus gyulladás a szervezetben az inzulin rezisztancia, az elhízás, az abnormális koleszterinszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek jellemzője is - mondta el Dr. Joel Gelfand, a Pennsylvania egyetem Perelman egészségügyi iskolájának bőrgyógyász- és járványtan professzora.

Gelfand hangsúlyozza, hogy tanulmányok hozták összefüggésbe a komoly egészségügyi problémákat a pszoriázissal, ezért fontos lenne, hogy a bőrproblémával küzdő betegek egyéb betegségek jeleit is figyeljék magukon.

A közelmúltban végzett tanulmányok több, mint 4 ezer páciens bevonásával készültek - a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minél nagyobb területet érint egy páciensnél a pszoriázis, annál hajlamosabb a beteg a metabolikus szindrómára, amely számos állapot - így az elhízás, magas vérnyomás, inzulin rezisztancia, megnövekedett triglycerid szint - feltétele, és összefüggésbe hozható a szívbetegségek megemelkedett kockázatával.

Egy másik tanulmány során felfedezték, hogy számos pszoriázisos beteg 5 évvel korábban meghal, mint az, akinek nincs ilyen problémája, és nagyjából 50 százaléknál mutatható ki a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázata.

Más tanulmányok a pszoriázis és az egyéb kardiovaszkuláris események, mint a szívroham megnövekedett kockázatát mutatták ki.

Dr. Joel Gelfand elmondta, a pszoriázisos betegeknél változás mutatható ki a koleszterinszintben, amely növeli az artériák megvastagodásának kockázatát - ez is szívrohamhoz vezethet.

A kutatók eredményeikről az amerikai bőrgyógyászati akadémia éves találkozóján számoltak be San Diegóban. További vizsgálatok szükségesek persze, hogy alaposabban meghatározzák, hogyan befolyásolja a bőrprobléma súlyossága az inzulin rezisztanciát, az elhízást, a kóros koleszterinszintet illetve a szív- és érrendszeri betegségeket, és vajon a pszoriázis sikeres kezelése megelőzheti-e ezeket - tette hozzá Dr. Gelfand.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.