....és mi lesz az ázsiaiakkal?

Hoppá: a fehér rizs emeli a diabétesz kockázatát?

A 2-es típusú diabétesz esélye megnő a fehér rizs fogyasztásával - állítja egy tanulmány. Minél többet eszünk belőle, annál nagyobb a kockázat.

2012.03.17 14:55ma.hu

Meghökkentő eredményre jutott egy kutatás, melyet amerikaiak vezettek, de abban két kínai és japán tanulmány valamint 2 amerikai és ausztrál tanulmány is benne foglaltatott.

Ezek szerint a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye megnőhet a fehér rizs fogyasztásával, és minél többet eszünk, annál magasabb a kockázat. A tanulmány közel 350 ezer ember bevonásával készült.

Az ázsiai embereknek nagyobb mértékű a fogyasztása ebből az élelmiszerből, mint a nyugatiaknak, 3-4 adag rizst fogyasztanak hetente, szemben a Nyugaton élők 1-2 adagjával - és náluk nagyobb a cukorbetegség kockázata is. A legmagasabb rizikó a rizst legtöbbet fogyasztóknál jelentkezett.

Dr. Qi Sun, a bostoni Harvard egészségügyi iskola kutatója elmondta, minden fehér rizs-adag naponta összefüggésbe hozható egy kicsi, de jelentős kockázat emelkedéssel.

"Ezért talán jobb, ha fehér rizst alkalmanként eszünk. Egy vagy két adagot hetente. Az ázsiaiak felhasználását látva valószínű, hogy náluk jelentősen emelkedik a diabétesz kockázata."


Mindez a fehér rizs vércukorszintre gyakorolt hatásával magyarázható. Viszonylag magas a glikémiás indexe (GI), amely azt méri, milyen gyorsan szabadul a glükóz a véráramba evés után.

Az alacsony glikémiás indexel rendelkező ételek, mint a barna rizs például lassan bomlanak le, ezért az ember sokáig telítve érzi magát tőlük és a vércukorszintje is hosszabb ideig stabil.

A fehér rizs kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a barna, beleértve a rostot és a magnéziumot, melyek a 2-es típusú diabétesz megelőzésében játszanak szerepet.

A British Medical Journal-ben közzétett felfedezés egy adag alatt nagyjából 158 gramm fehér rizst ért, és a tanulmány résztvevőinél egyéb kockázati tényezőket is vizsgált, így a testsúlyt, a testmozgás gyakoriságát, az étrendjüket.

Azok az évek alatt, amíg követték az életüket (4-22 év) mintegy 13 200 ember lett cukorbeteg.

Catherine Collins londoni dietetikus elmondta: a fehér rizs fogyasztása az ázsiaiaknál jelentősen emeli a diabétesz kockázatát, de nem valószínű, hogy mindez a nyugati országokban is ilyen mértékű rizikót jelent.

Nemcsak azért, mert sokkal kevesebb rizst esznek, hanem mert az étrendben és életmódban is jelentős különbségek vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.