A magas hang nem nyeri meg annyira a választókat

Csak a mélyebb hangú politikusnak van esélye?

Ha szavazatot szeretne nyerni, jobban jár a mélyebb hangon beszélő politikus - derítette ki egy tanulmány. Úgy tűnik ugyanis, az emberek szimpatikusabbnak találják az alacsony hangszínt.

2012.03.16 08:55ma.hu

Nagyobb esélyük van pályán maradni a mély hangon beszélő politikusoknak? Egy új amerikai tanulmány szerint úgy tűnik, az emberek inkább a mélyebb hanggal megáldott jelölteket preferálják.

A vizsgálatban több tucat férfi és nő vett részt, felvételeket hallgattattak meg velük, melyen mély- illetve magas hangon beszélő emberek azt hangoztatták: "szavazzon rám novemberben!".

A beszélő nemétől függetlenül a résztvevők azokra a jelöltekre szavaztak, akiknek a hangtónusa alacsonyabb volt.

A tanulmány, mely a Proceedings of the Royal Society B. szaklapban jelent meg, azt sugallja: a biológia - és nemcsak a politikai beállítottság - hatással van a választók döntésére.

"Gyakran pillanatok alatt ítélünk, a jelöltek valódi ismerete nélkül - anélkül, hogy politikájukat, pozíciójukat pontosan ismernénk. Ez a tanulmány magyarázatot ad arra, hogy miért - mondta el Rindy Anderson, a Duke egyetem biológusa. - Világossá vált, hogy hangunk több információt hordoz, mint a szavak, amelyeket kimondunk."

A szakember szerint ez segít megérteni a tényezőket, melyek befolyásolják a társadalmi interakciókat és talán azt is elárulják, miért van kevesebb nő a magasabb pozíciókban. Hiszen a hölgyekre sokkal kevésbé jellemző a mély hang...

A tanulmány egy érdekes első lépés ahhoz, hogy megértsük a pszichológiai mechanizmust, mely hatással van a szavazók választásaira - mondta el Brad Verhulst, a Virginia Commonwelth richmondi egyetem kutatója sajtóközleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.