Apnoe: alvási légzésleállás

Meg ne fulladjon éjszaka!

A légúti obstrukció eltávolításával járó orrműtét összefüggésben áll az obstruktív alvási apnoe szindrómában szenvedők életminőségének és orrdugulási tüneteinek javulásával - derül ki az Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery áprilisi kiadásából.

2008.05.05 09:13medipress.hu

Az obstruktív alvási apnoe szindróma (OAAS) során alvás közben a légút részleges vagy teljes elzáródásának epizódjai jelentkeznek, ami horkolást és nappali fáradtságot okoz. Az orrjáratok elzáródása is gyakori az OAAS betegeknél, alvászavart, nappali álmosságot és rossz életminőséget okozva. Dr. Hsueh-Yu Li és munkatársai a Chang Gung Memorial Kórházból (Taipei, Taiwan), 51 beteget (50 férfi és egy nő, átlagos életkoruk 39 év) vizsgáltak meg, akiknél OAAS és orrjárati obstrukció tünetei miatt orrműtétet hajtottak végre elsődleges kezelésként.

A betegek kérdőíveket töltöttek ki tüneteik, álmosságuk, horkolásuk és általában életminőségükkel kapcsolatban a műtét előtt és három hónappal a beavatkozás után. Az operációt követően az orrjárati obstrukció szignifikánsan javult, és észrevehető javulás következett be a horkolás és álmosság terén is. Az általános egészségi állapot enyhe javulását is megfigyelték. „Az életminőség javulása a műtét előtti egészségi állapothoz viszonyítva így alakult: 30,4 százalék emocionális (érzelmi nehézségek okozta problémák a munkában vagy a mindennapi aktivitásban), 20,7 százalék fizikai, 18,9 százalék vitalitás-beli, 14,8 százalék mentális egészségbeli, 11,4 százalék általános egészségi, 7,4 százalék szociális funkcióbeli, 1,6 százalék fizikai funkcióbeli, és 1 százalék testi fájdalombeli javulás.”- írták a szerzők.

„Az eredmények azt sugallják, hogy ha az OAAS betegek orrjárati obstrukcióját megszüntetik, javul általános állapotuk; és a hatások kifejezetten figyelemre méltóak voltak a fizikai vagy emocionális élet korlátozásának csökkentése terén.” „Bebizonyítottuk az orrműtétek fontosságát az alvási apnoe szindrómában szenvedők orrjárati obstrukcióinak kezelésében.”- vonták le a következtetést a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.