Csak nyáron lehet bemenni

Képek: Ámulatbaejtő! A világ legnagyobb jégbarlangja - és van egy baja

Planétánk legnagyobb jégbarlangja a szomszédos Ausztriában található, melyet sajnos csak május elseje és október 26-a között látogathatunk meg...

2012.03.12 15:55hojelentesek.hu

Sajnos csak nyáron tart nyitva, de mégis muszáj, hogy tudjon róla, hátha nyáron is arra jár! A világ legnagyobb jégbarlangja található ugyanis a szomszédos Ausztriában - május 1. és október 26. között látogatható.

A barlangrendszer teljes hossza 40 km hosszúságban nyúlik a hegy gyomrába és kisebb-nagyobb barlangok labirintusából áll. A többi barlang kialakulásához hasonlóan, e gyönyörű képződmény is a természet hosszú munkájának gyümölcse.

A mészkő első rései és hasadékai a hegy kiemelkedésekor kb. 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki, s az évezredek múlása során nagyobbodtak, terjedtek a kémiai reakciók és a víz eróziós hatásának köszönhetően.

A havasok barlangjai minden pillanatban alakulnak, változnak, habár sok esetben a kiszáradás folyamata gátolja fejlődésüket.

További képekért KATT a fotóra! - Fotó: hojelentesek.hu

Jégbarlangok többféle módon alakulhatnak ki. Az Eisresenwelt egy dinamikus barlang, mely azt jelenti, hogy a folyosók és a rések kapcsolatban vannak az alacsonyabban fekvő bejáratokkal és a magasabban fekvő nyílásokkal, így biztosítva a levegő keringését, mint egy kéményben.

A külső hőmérséklettől függően, hogy melegebb vagy hűvösebb van-e odakint mit a hegy belsejében, a levegő felfelé vagy lefelé cirkulál. Télen, amikor a belső hőmérséklet melegebb, mint kint, akkor a hideg beáramlik és egészen fagypont alá csökkenti a hőmérsékletet a hegy belsejének alsó részein.

Tavasszal, amikor az olvadó víz beszivárog a sziklák résein elérve a barlang hidegebb alsó részeit szép lassan gyönyörű jégalakzatokká fagy.

A XIX. század végén a barlangot csak a vadászok és a vadorzók ismerték, egészen 1879-ig amikor Anton Posselt, egy salzburgi természettudós 200 méterre a barlang belsejébe hatolt, és hivatalosan felfedezte.

Egy évvel később felfedezéséről a hegymászó magazin cikket közölt, de ezután ismét a feledés homályába merült egészen 1920-ig. Ekkor Alexander von Mörk, a Salzburgi régió barlangászainak úttörője Posselt cikke alapján ismét felfedezte a jégbarlangot.

Az ő expedícióját továbbiak követték, és a természet e feledhetetlen csodájának egyre több látogatója akadt, így 1920-ra megépült egy menedékház - a Forscherhütte – és megerősítették az egyszerű mászó útvonalat, hogy megkönnyítsék a barlanghoz való feljutást.

1924-re a barlang „jeges” része gyalog megközelíthetővé vált, és 1925-ben egy nagyobb menedékház is épült a régi mellett. 25 évig a barlang csak gyalogosan volt megközelíthető, de 1953-ra egy egysávos, burkolat nélküli út is épült, így autóval is megközelíthettük a barlangot.

1955-re egy kabinos felvonót építettek, mely 1084 méterről 1586 méterre repítette fel néhány perc alatt a látogatókat, így megkímélve őket a másfél órás mászástól.

További képekért KATT a fotóra! - Fotó: hojelentesek.hu

Ha el szeretnénk látogatni a barlangba, akkor több dolgot is figyelembe kell vennünk. Először is a barlang májustól október végéi tart nyitva, naponta 9 és 15.30 (utolsó vezetett túra időpontja) között. Júliusban és augusztusban 16.30 az utolsó időpont.

A túra 75 perc hosszúságú. Miután a hőmérséklet még nyáron is általában fagypont alatt van, így meleg, vastag ruházat viselése ajánlott. Hagyományos, magnézium lámpát kapunk a bejáratnál, így nem szükséges zseblámpát vinnünk magunkkal. A barlangba csak hivatalos vezetővel léphetünk.

Egészségi állapot: az ide látogatóknak tisztában kell lenniük néhány fontos dologgal. A túrázóknak 134 méteres szintkülönbséget kell legyőzniük, ami kb. egy tízemeletes ház tetejére való fellépcsőzést jelent. Mindenki saját maga vállalja a felelősséget, hogy fizikailag képes-e teljesíteni a távot vagy nem.

Ne feledjük, a barlang lélegzetelállító szépsége megéri a fáradságot! A túravezető alkalmazkodik a csoport sebességéhez, mégis szívzűrökkel és gyaloglási nehézségekkel ne látogassák a barlangot. Kutyák belépése ugyan nem tiltott a barlangba, de nem ajánlott.

Gyerekek: a szülőknek el kell dönteniük, hogy a viszonylag hosszú sétát fogják e bírni gyermekeik. Minden esetre kesztyű, sapka viselése ajánlott számukra.

Fényképek: mind a fényképezés, mind a filmezés tiltott a barlangban, de ne gondolják, hogy ez a helyi marketing része. A látogatók nagy száma (főleg a főszezonban) miatt nincs arra lehetőség, hogy mindenkit megvárjanak, amíg beállítja a fényt, beállítja a barátokat, rokonokat.

A túrák 6 percenként indulnak, amely precíz tervezést igényel, s a fényképezés engedélyezése felborítaná a kialakult rendszert. Jó időben, rossz időben egyaránt látogathatjuk a barlangot, ráadásul a kilátás…

A barlang megközelíthető autóval Salzburgból a Tauern autópályán (A10), vagy vonattal a Werfen állomásig. Salzburgtól kb. 40 kilométerre délre, Werfenből vezet egy 5 km hosszúságú aszfaltozott út az Eisriesenwelt –i parkolóig.

A túrára csoportok bejelentkezésére nincs szükség, mégis az üzemeltetők megköszönik az egyeztetést, s így garantálni tudják a német nyelven kívüli idegenvezetést is. A lemondás sem von maga után fizetési kötelezettséget, így a bejelentkezés visszamondása is csak a munkájukat könnyíti meg.

A túra, a parkoló elhagyásától az oda való visszaérkezésig számítva kb. 3 óra hosszúságú, anélkül, hogy megállnának enni, inni.

Árak 2012: Kabinos felvonó és barlanglátogató kombinált jegy felnőtteknek 20€, gyerekeknek 4-14 év között 10 €.

Ha végig gyalogolunk, és nem használjuk a felvonót, a barlangba a belépőjegy felnőtteknek 9€, gyerekeknek 4,50€.

A kabinos felvonó ára barlang belépő nélkül oda-vissza felnőtteknek 11€, gyerekeknek 5,50€. Egy útra felnőttek 5,50€-t , gyerekek felfelé 3€-t, lefelé 2,50 €-t kell fizetniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.