Felelősek lehetnek a születési rendellenességért

Akár az inhaláló készülékek is nagy bajt okozhatnak

Közük van a születési rendellenességeknek az asztmás inhaláló készülékekhez? Szakemberek több ezer terhes nő bevonásával végeznek vizsgálatokat, mert a dolog nem kizárt.

2012.03.12 18:55ma.hu

Középpontba került az asztma, epilepszia, diabétesz vagy depresszió elleni gyógykészítmények alkalmazása több ezer várandós nő kapcsán, mert valószínűleg közük lehet a születési rendellenességekhez és a babáknál kialakult egészségügyi problémákhoz.

Az asztmás inhalálókészülékeket, a mesterséges inzulint, az új epilepszia-ellenes szereket és antidepresszánsokat jelenleg egész Európában tesztelik, a tanulmány csaknem négymillió születést érint.

Sajnos, a terhes nők között is akad szép számmal, aki hosszútávú betegségben szenved, illetve kezelést igénylő depressziója van.

Az Euromedicat tanulmánya, melyet jövőre tesznek közzé, az orvosi feljegyzéseket igyekszik összevetni a csecsemőknél megfigyelhető, veleszületett rendellenességekkel, beleértve a szájpadhasadékot (melyet farkastorokként is említenek), a nyitott gerincet és a szívfejlődési rendellenességeket.

Dr. Marian Bakker, a holland Groningeni orvosi egyetem tudósa elmondta, nagyon nehéz megállapítani, hogy mi jelent biztonságot és mi nem a terhesség alatt.

Számos tudományos tanulmány mutatott már rá az összefüggésekre a felírt orvosságok és születési rendellenességek között. Az asztma inhalálóról, főleg ha szteroidos, régóta megállapították, hogy növeli a hormonális és anyagcsere-zavarok esélyét a csecsemőknél. Az inhalátorok további vizsgálatokat igényelnek.

A szakemberek szerint egyébként a híres Thalidomid-katasztrófa óta a terhes nők kétszer is meggondolják, hogy alkalmazzanak-e bármilyen szert a várandósság alatt.

A Thalidomide-ot (Contergant) 1961-ben hozták forgalomba Európában, mint nyugtatót. Csak később derült ki, hogy szedése milyen súlyos következménnyel járt.

A szert terhes nőknek is adták, hogy reggeli rosszullétüket kezeljék vele, melynek eredményeképpen sok esetben kéz és láb nélküli gyermekek jöttek világra, akik szellemileg épek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.