A benőtt köröm nagy veszélyeket rejt

Ha nem szeretnénk szikét, vegyük le a cipőt!

Nem újdonság, hogy a magassarkú cipőknek több a hátránya, mint az előnye. Persze: nagyon szépen mutat benne a női láb. De a benőtt köröm már nem annyira.

2012.03.07 14:25ma.hu

A magassarkú cipő, illetve a lábfejet más módon nyomorító, hegyes orrú lábbelik a felelősek leginkább a benőtt körömért - állítják az ortopéd szakorvosok.

A legnagyobb nyomás ezen cipők viselésével az ujjakra nehezedik, a nagylábujj körme benőhet a bőrbe, fertőzést okozva - ezért nem árt, ha a nők lecserélik "lábgyilkos" cipőiket valami praktikusabbra.

"A benőtt köröm fájdalmas, ennek ellenére számos nő inkább megküzd a kellemetlenséggel, hogy továbbra is magassarkút viselhessen - mondta el Rodney Stuck professzor a Loyola egyetemről.

Ennél azonban sokkal komolyabb szövődmények is lehetnek. Maradandó károsodás jöhet létre a körmökön, ha a probléma kezeletlen marad.

A szakember azt tanácsolja a magassarkút viselő nőknek, hogy ha meg akarják akadályozni a benőtt körmöket, a következő tanácsokat fogadják meg:

- Bizonyosodjanak meg róla, hogy nem túl szűk a cipő feje, amikor vásárolnak. Ha máshogy nem, kartonból vágják ki a lábfejüket és azt próbálják bele

- Kerüljék a szűk harisnya viselését
- Ne hordják a magassarkúkat a szükséges időnél tovább
- Ne álljanak túl sokat benne és ne is gyalogoljanak túl hosszú ideig
- A lábkörmöket vágják le mindig, legyenek egyenesek
- Fürdessék a lábat sós vízben vagy langyos, szappanos vízben 
- Győződjenek meg róla, hogy alaposan megtörölték a törölközővel
- Majd alkalmazzanak rá nyugtató krémet

Ha az ujj fájdalmas, dagadt, vagy megváltozott, valószínűleg fertőzésről van szó és kezeltetni kell! Ha nem javul a kezeléssel, a körmöt el kell távolítani.

A cukorbetegeknek különösen óvatosnak kell lenniük a benőtt körömmel - ugyanis rossz lehet a vérkeringésük, és a gyógyulás is sokkal nehezebb. Idegkárosodást tapasztalhatnak a lábban, ami zsibbadást okozhat.

"Amennyiben a diabétesszel küzdő nők nem tapasztalnak kellemetlenséget, figyelmen kívül hagyhatják a benőtt körmöt, és halaszthatják a kezelést. Csakhogy lehet, akkor már túl késő lesz. Az egyébként könnyen kezelhető problémából ugyanis akár amputáció is lehet"
- figyelmeztet Rodney Stuck.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.