A félrelépés mindig a kapcsolat vége?

Érdemes a megcsalót visszafogadni?

Akárhogy is nézzük, a megcsalás nem szép dolog - akármi is volt az oka. S bár a legtöbbször a férfiak csalfasága kap hangsúlyt, mi a helyzet, ha a nő lép félre? Érdemes neki megbocsátani?

2012.03.05 10:15ma.hu

Mivel egy jó párkapcsolat alapja a bizalom, nem nehéz kitalálni, mekkora rombolást visz véghez egy félrelépés. A megcsaló, attól kezdve, hogy félrelépett, bűntudatot érez, a megcsalt fél pedig úgy érzi, többé nem képes megbízni a párjában és hinni neki. A régi, felhőtlen odaadás elvész. Nagyon nehéz visszaállítani.

Sokszor inkább a férfiak kacsintgatnak félre, de számos tanulmány bizonyítja, hogy a nők sem maradnak alul, ha megcsalásról van szó. Kevés ugyanakkor az a férfi és nő, aki kemény, és nem akar megbocsátani a kedvesének, ha van esély az újrakezdésre.

Csakhogy itt a bibi: ahogy mondják, aki egyszer megcsalt, az másodszor is megteszi. Ebben bizony valóban lehet igazság, és a félelem befészkeli magát a mindennapokba. Honnan tudhatjuk, hogy valaki "egyszeri félrelépő", vagy máskor is megtenné, ha lehetősége adódik rá?

Mi volt az ok?

Ha megcsalásra kerül a sor, van egy igen nagy különbség aközött, hogy az őszinte érzelemből fakadt, vagy a félrelépés az illető "szokása". Tehát érdemes utánajárni, hány olyan kapcsolata lehetett a nőnek, amelyben megcsalta a párját.

A félrelépések gyakorisága árulkodó - mert ha megszokásból teszi ezt az illető, akkor úgyszólván menthetetlen, esélyes, hogy mindenkivel meg fogja tenni. Nyugodtan menjen hát el, ha menni akar...

Ám ha a megcsalás nem jellemző a hölgyre, akkor az ok mélyebben keresendő. Biztos, hogy amikor a dolog kiderül, a férfi először jóformán sokkot kap és dühöng. Ha azonban fontos neki a nő, érdemes megkérdeznie, miért lépett félre?

Lehetséges ugyanis, hogy a férfi magáról is megtud néhány dolgot, amire már korábban rá kellett volna jönnie. Például, hogy nem foglalkozott eleget a nővel - nem mutatta ki szeretetét, törődését, azt, hogy tetszik neki - és a párja ebbe belefáradt. Kapott az alkalmon, hogy valaki más éreztette vele, hogy nő...

Lehet, hogy a kapcsolat már egy ideje félresiklóban van, csak a férfi nem akarta észrevenni. Még az is előfordulhat, hogy a nő próbálta ezt a tudomására hozni, de sikertelenül. Az unalom, a kapcsolat ellaposodása gyakran vezet megcsaláshoz.

Az is lehetséges, hogy a nő úgy érzi, ideje befejezni ezt a kapcsolatot, de nem lát más megoldást a lezárására - vagy nem meri azt közölni -, ezért inkább félrelép. Azzal, hogy az biztos szétválasztó lesz.

Egy esetben van esély arra, hogy megcsalás esetén a kapcsolatot normálisan folytatni lehessen - ha tényleg "véletlen" volt a félrelépés, nem állt mögötte igazi szándék. Például a nő túl sokat ivott, és ezért engedett a csábításnak.

Figyeljük mindenesetre a viselkedését. Ha túlságosan védekező, vagy nemtörődöm, az rossz jel. Ha valódi megbánást mutat, akkor tanult a hibájából.

Tehát ha látszik rajta, mennyire bántja a dolog, és már tudja, hogyan akadályozhatná meg, hogy ilyesmi újra előforduljon, akkor van rá esély, hogy a kapcsolatot a régi mederbe tereljük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.