Környezeti ártalmak okolhatók a figyelemhiányért?

3 dolog, ami miatt vért izzadnak a tanárok

Egy tanár manapság sokkal több kihívással szembesül, mint fél évszázaddal ezelőtt - tudósok szerint ugyanakkor a környezeti hatások alaposan köthetők az alacsony iskolai teljesítményekhez.

2012.02.29 10:17ma.hu

A mai tanárok nem egyszerűen oktatók. Sokszor szembesülnek extra kihívásokkal - többek között a diákok problémáival is meg kell küzdeniük.

Tudósok szerint azonban a környezeti vegyi anyagok, köztük számos növényvédőszer, jelentős mértékben köthetők az alacsony iskolai teljesítményekhez.

Növényvédőszerek a hibásak?

Egy új tanulmány, melyet a NeuroToxicology szaklap tett közzé, erős összefüggést talált a növényvédőszereknek kitett terhes nők és gyermekük motorikus képességeinek jelentős károsodása között, amely évekre kihathat.

A tanulmányban a kutatók összehasonlították a születés előtti, növényvédőszereknek való kitettséget - az anya haj-, vér- és köldökzsinórvér mintája segítségével - az újszülött hajmintáival, valamint az első székletével (utóbbi a terhesség utolsó hónapjaiban kezd formálódni).

Kiderült, hogy egy bizonyos növényvédőszernek való kitettség - melyben karbamát típusú rovarölő szer van - miatt a gyermekek jelentősen rosszabb motoros fejlődést mutattak 2 éves korukra.

A motoros készségek irányítják mozgásainkat, kezdve az írástól a cipő megkötésén át az olló, a palatábla használatáig. A karbamát vegyszereket otthon, rovarirtóként és a mezőgazdaságban is használják. Növényvédőszer, befolyásolja a bogarak idegrendszerét.

A tudósok szerint ugyanezek okoznak neurológiai zavarokat a gyerekeknél a fejlődés során.

"Agy-kiürítő" szerek

Az új tanulmány a környezeti vegyi anyagok és az IQ kapcsolatát is elemezte. A fentiek után nem nagy meglepetés, hogy az egyik, népszerű rovarölő szer, melyet zöldséges- és gyümölcsös kertekben használnak és szerves foszfort tartalmaz, a gyermekek alacsonyabb IQ-jához köthető.

Azok a fiatalok tehát, akik ennek a szernek fokozottan ki vannak téve, kisebb IQ-val rendelkezhetnek. 25 millió, 5 éves és ennél fiatalabb gyermek analízise során kiderült, hogy a szereknek való kitettség kollektíven 17 millió elveszített IQ-pontot jelent. A probléma hosszútávon érinti a gazdaságot, az iskolákat és az egészségügyi rendszert.

Csökkenő koncentráló képesség

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD - Attention deficit hyperactivity disorder) diagnosztizált esetek száma jelentősen emelkedett a gyermekek körében - 3-5 százalékkal nőtt évente az elmúlt évtizedben.

A tudósok szerint ezért is okolhatók az ártalmas környezeti vegyi anyagok. Egy 2010-es tanulmány szerint például, melyet a Pediatrics szaklap közölt, rávilágított: azokat a gyermekeket, akiknek vizeletében a szerves foszfát magasabb szintjét találták, kétszer akkor eséllyel diagnosztizálták ADHD-vel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.