Szorongást is kiválthat

Az édesanya távolléte hiperaktivitást okoz

A kutatók a BMC Neuroscience szaklapban közzétett tanulmányukban ennek az új viselkedési modellnek a fejlődését mutatják be, amelyet reményeik szerint felhasználhatnak a kisgyermekkori elhanyagolás hosszútávú hatásainak vizsgálatához az emberekben.

2010.10.18 13:06medipress.hu

Kísérleti egerekben az anyától való elválasztás hosszútávú hiperaktivitást és szorongást vált ki.

A Yale Orvostudományi Egyetem kutatói Arthur Simen vezetésével 80 egéren tesztelték a korai anyai leválasztás hatásait. Simen szerint a bántalmazás vagy elhanyagolás okozta sanyarú gyermekkor a világ minden részén elterjedt, és jelentős közegészségügyi problémát okoz.

A fiatalkori anyai leválasztás következményei mögött húzódó molekuláris mechanizmusokat azonban sajnos nem ismerjük.

Ennek feltérképezéséhez a kutatók egy olyan modellt dolgoztak ki, amely több publikált protokollt ötvöz annak érdekében, hogy nagyobb valószínűséggel lehessen megfigyelni egy megbízható viselkedési hatást, ugyanakkor minimalizálják a fejlődő kicsinyek halálozását.

A módszer során az egereket a születésük utáni 2-5. napokon naponta 4 órára, a 6-16. napokon pedig napi 8 órára elválasztják anyjuktól. Korán, már a 17. napon elszakítják őket anyjuktól.

Az ilyen bánásmódban részesülő állatok hiperaktivitást és szorongást mutatnak a kontroll csoport egyedeihez viszonyítva.

Testtömegük és metabolitszintjük ugyanakkor nem változott, ami arra utal, hogy a megfigyelt viselkedést nem tápanyaghiány váltotta ki.

A kutatók szerint az új modell segítségével behatóbban tanulmányozhatják majd az anyai leválasztás viselkedési és neurobiológiai hatásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.