Hasmenés, hányinger, gyomorrontás ellen

Háborog a gyomor? 7 étel, ami biztosan segít!

A gyomorrontás fáj - görcsök, hányinger, hasmenés kísérheti, szinte teljesen lehetetlenné teszi a napi feladataink elvégzését. Tarthatunk egyszerű diétát, de ehetünk bizonyos ételeket is, melyek segítenek megnyugtatni a gyomrot.

2012.02.23 16:55ma.hu

Nem éppen előnyös a mindennapi teendőinkre nézve, ha gyakran szenvedünk emésztési zavaroktól. Aki sokat küzd a gyomrával, az bizony egy idő után rosszul lesz az egyszerű, sós keksz-pirítós-tea jellegű diéta gondolatára is.

Vannak viszont élelmiszerek, amelyek segítenek a háborgó gyomron. Lássuk, mit érdemes fogyasztani gyomorrontás ellen, gyomorpanaszok esetén.

- Banánt:

Energiával tölt fel, könnyen emészthető gyümölcs, amely nem "izgatja fel" a gyomrot. Pektin tartalma miatt jótékony hatású, mely segíti a természetes bélmozgást. Plusz, a banán káliumban gazdag.

- Papayát:

Még egy trópusi gyümölcs, amely nyugtatja a gyomrot. Serkenti az emésztést, székrekedésre is kiváló. Titka a benne levő enzimek, a papain és chymopapain, melyek segítenek lebontani a fehérjéket és nyugtatni a gyomrot, egy egészséges savas környezetet teremtve. Mivel gyümölcsöt gyakran nehéz találni, a kivonata is segíthet.

- Fehér rizst:

Ha úgy érezzük, felfordult a gyomrunk, jó ötlet a megnyugtatására fűszer nélküli fehér rizs vagy főtt burgonya fogyasztása. Ezek az élelmiszerek enyhítik a hasmenést, mert elnyelik a folyadékot, térfogatot adnak a székletnek és nem teszik ki plusz stressznek a gyomrot.

- Gyömbért:

Hányinger és hányás elleni gyógyír, amely az egész emésztésre jó hatással van. 4 gramm gyömbér elfogyasztása naponta az ajánlott adag. Elrághatjuk frissen, de por formában is fogyaszthatjuk. Ehetünk gyömbéres cukorkát, de meleg vízbe is tehetjük a friss gyömbért egy nyugató tea elkészítéséhez.

- Almaszószt:

A banánhoz hasonlóan az alma is remek pektin-forrás, mely a hasmenést csökkenti. Az almaszósz azért jó, mert a főtt almát könnyebb megemészteni.

- Gyógynövény teát:


A kamilla és a menta tea különösen ajánlott gyomorproblémák esetén. Egy friss tanulmány szerint a borsmenta aktiválja a bélben a fájdalomcsökkentést. Az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek enyhítése mellett a borsmenta a hányingert is csökkenti. A kamilla pedig gyomorrontás és hasi fájdalomra esetén is kiváló.

- Joghurtot:

A régi jó tanács. A legtöbb tejterméket kerülni kell gyomorrontás esetén - a joghurt azonban jót tesz. Ám fontos tudni, hogy a joghurtok közül csak az aktív kultúrás a hatékony! Ez ugyanis növeli a jó baktériumok számát a bélben, segíti az emésztést és csökkenti a puffadtság érzését. A legjobb ilyenkor sima joghurtot választani, gyümölcsök nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.