Szervi elégtelenség is lehet az alkalmazásából

A papsajt nem gyógyít, sőt, kárt okoz?

Kedveljük és biztonságos gyógyírnek tartjuk a gyógynövényeket, melyeknek nincs, vagy alig van mellékhatása. Ez a legtöbb növényre igaz is, ám kutatók szerint a papsajttal kapcsolatban lehetnek félelmeink.

2012.02.03 18:55ma.hu - Fotó: herbs2000 - thehealthyhavenblog.com

Ha lebetegszünk, sokszor fordulunk a gyógynövények felé - könnyebben elérhetőek, hatékonyak a tüneteink enyhítésében, ráadásul nemigen vannak mellékhatásaik.

Csakhogy, kutatók szerint, ha papsajt is van a gyógynövény készítmény összetevői között, az komoly májkárosodást okozhat, sőt szervi elégtelenség is kialakulhat miatta.

A papsajt (petasites hybridus) mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas. A kivonatát éveken át használták a fejfájás, migrén megelőzéséhez, kezeléséhez - a migrén jelentkezésének gyakoriságát is csökkentette.

Fotó: thehealthyhavenblog.com

Brit kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az olyan gyógynövény termékeket, melyekben papsajt kivonat van, nemcsak kerülni kell, egyenesen ki kell vonni a forgalomból.

A papsajt ugyanis pyrrolizidine alkaloidot tartalmaz, melyről tanulmányok mutatták ki, hogy szervi elégtelenséget és súlyos májkárosodást okozhat. Jelenleg nincs termék, mely ezt az összetevőt tartalmazza, Nagy-Britannia és számos európai ország is betiltotta.

Amennyiben azonban bárki azt gyanítja, hogy papsajt kivonatot tartalmazó gyógynövény készítményt szed, hagyja abba. Ha bármilyen különös mellékhatást tapasztal, forduljon orvoshoz.

Ha gyógynövényi terméket veszünk is, ezek regisztrációs engedélyét szintén ellenőrizni kell a csomagoláson, hogy biztosak legyünk abban, megfelel a biztonsági előírásoknak.

A nem engedélyezett gyógynövényekkel ugyanis komoly egészségkárosodásnak tehetjük ki magunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.