A refluxot a sok zsíros étel is kiváltja

A rák előszobájába léptünk a gyomorégéssel?

Egyetlen évtized alatt jelentősen megemelkedett azoknak az embereknek a száma, akik gyomorégéstől szenvednek. A gond az, hogy a probléma a nyelőcsőrák előszobája is lehet.

2011.12.22 08:15ma.hu

Az elhízásban érintett emberek 50 százalékánál alakulhat ki savas reflux betegség. Egyre emelkedik a probléma miatt szenvedők száma az utóbbi évtizedben - állapították meg kutatók.

Ez különösen azért veszélyes, mert az állapot nyelőcsőrákhoz is vezethet, ennek előfordulása szintén növekvőben van.

A reflux - melynek során a gyomorsav a nyelőcsőbe szivárog -, gyomorégést okoz, és a szakemberek elsősorban az elhízáshoz, a zsíros ételekben gazdag étrendhez, az alkoholhoz és a dohányzáshoz kötik.

A számok sokatmondóak - egy legutóbbi tanulmány szerint az 1995-97-es felméréshez képest, amikor 11,6 százalék volt a refluxosok aránya, 2006-09 között ez a szám 17,1-re emelkedett.

A nőknél nagyobb eséllyel alakul ki a probléma, melyet gastrooesophagealis refluxbetegségnek nevezünk. A középkorú emberek szenvednek a legkomolyabb tüneteitől - közölte a Gut egészségügyi lap.

A svéd, norvég és angol kutatók részvételével végzett tanulmány szerint figyelmeztető jel a savas refluxosok számának növekedése, mivel hozzájárul a nyelőcsőrákos esetek növekedéséhez.

Hugh Barr professzor szerint az alkalmi reflux ötből egy embert érint. A tartós gyomorégéses eseteket azonban még alaposabban kell tanulmányozni.

"A curry utáni emésztési probléma nem feltétlenül ad okot aggodalomra. De idejekorán be kell azonosítanunk, mely embereket veszélyeztethet a nyelőcsőrák is."

A refluxosoknak általában fogyást javasolnak, illetve savlekötőket. A szakemberek szerint a dohányzás és az alkohol elhagyása és az egészséges diéta emberek ezreinél előzné meg a rák kialakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.