Sokan csak képzelik, hogy a gluténmentesség segít

Gyanúsan sok a gluténérzékeny ember!

A gluténmentes étrend igen népszerű manapság - működő módja a glutén-érzékenység kezelésének. Ám egy új elemzés szerint számos embernek, aki leáll a glutén fogyasztásával, erre nem is lenne szüksége.

2012.02.22 10:15ma.hu

Népszerű manapság és sokan alkalmazzák a gluténmentes étrendet. Megkönnyíti az emésztési problémák leküzdését a gluténre érzékeny emberek számára - a glutén megtalálható a búzában, árpában, rozsban és esetleg a zabban is.

Sokan úgy vélik, ez az étrend a fejfájást, fáradtságot, hiperaktivitást és az autizmus tüneteit is csökkenti.

Olasz kutatók ugyanakkor felfedezték, hogy a világháló - a google - említései alapján a gluténérzékenység sokkal elterjedtebbnek tűnik, mint amennyire az orvosi szakirodalom becsüli a gluténérzékeny emberek számát.

Arra a megállapításra jutottak, hogy számos ember gyanakszik a gluténra, azt okolja egészségügyi problémáiért, pedig sok esetben nem is erről van szó és nincs tudományos indok mögötte - mondta el Dr. Joseph Levy New Yorki gyermekorvos, gasztroenterológus.

Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint nincs hivatalos adat arra, hogy valóban ilyen nagymértékben lennének gluténérzékenyek az emberek, ennek ellenére a boltokban a vásárlók 15-25 százaléka kér gluténmentes termékeket, és a marketingesek szerint több, mint 17 millió amerikai gluténérzékeny.

Kinek van szüksége tényleg a gluténmentes étrendre? A krónikus gyomorhuruttal járó gyermekbetegség, a coelakia (lisztérzékenység) autoimmun betegség, a vékonybél krónikus megbetegedése - ha a beteg fogyaszt glutént, az a vékonybél egy részét károsítja.

A károsodás következtében az ételből származó tápanyagok felszívódása a vékonybélben akadályoztatva van, és a betegek lassan alultápláltak lesznek.

Bizonyos emberek, ha leállnak a glutén fogyasztásával, kevesebb gázképződést, hasfájást és hányingert tapasztalnak - ám nem mindenkinél a glutén a probléma, lehet más is az élelmiszerben, ami gondot okoz náluk - véli Dr. Levy.

Dr. David Greenwald, aki szintén az emésztőrendszer szakértője, elmondta: nehéz megmondani, mikor van valakinek valóban gluténérzékenysége. Ő újabban szkeptikus, míg tényleg ki nem mutatja a diagnózis, hogy az illetőnek szüksége lenne gluténmentes étrendre.

Sokszor az irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdő emberek is ráállnak a gluténmentes étkezésre, mert úgy hallották, a hasi fájdalmakat, puffadást, fokozott gázképződést csökkenteni lehet vele.

Ám a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az IBS-sel küzdők esetében igen magas a placebo-hatás sikere. Vagyis számos embernél a gluténmentes étrendre való átállás placebo hatást eredményez. A pszichológiai változást a pozitív gondolkodás okozza. Ha tehát azt gondolják, a glutén megvonása segít, segíthet is.

A jó hír az, hogy a gluténmentes étrend általában biztonságosnak tekinthető - de nem árt egy táplálkozási szakértővel egyeztetni, mielőtt valaki belefog, hogy biztos legyen abban, minden szükséges vitamint és tápanyagot tartalmaz az új étrendje.

A gluténmentes termékek összetételét is érdemes mindig figyelmesen elolvasni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.