6 hónaposan már értik a szavak jelentését?

Vigyázzunk a szánkra! A baba előbb ért, mint gondolnánk...

Hónapokkal korábban megtanulják a babák a szavak jelentését, mint gondolnánk - ezért nem árt odafigyelni arra, mint is mondunk!

2012.02.14 12:53ma.hu

A büszke szülők valószínűleg régóta sejtik, hogy a baba gurgulázása mögött éles elme lapul - most a tudósok is megerősítették, hogy már a 6 hónapos gyermek is igen nagy szókinccsel bír, és ha a szülők nagyjából úgy beszélnek hozzájuk, mint bárki máshoz, az a későbbi nyelvi készségüket is jobban fejleszti.

Egy, pszichológusok által végzett tanulmány szerint hónapokkal előbb értik a babák szavakat, mielőtt megtanulnák kimondani azokat. Ez megcáfolja a korábbi vélekedést, miszerint egy éves kor körül érnek az értelem ezen szintjére a gyermekek.

Korábban úgy hitték, az 1 éves kicsik csak részleteket értenek anyanyelvükből, de nem kapcsolják össze a hangokat a jelentéssel. Számos pszichológus állítja, hogy a szavak értése az első születésnap előtt lehetetlen.

Elika Bergelson és Daniel Swingley tanulmányában felfedezte, hogy például amikor a gyermektől azt kérdik: hol van az alma a számítógép képernyőjén?, a szeme pontosan a kérdéses tárgyra szegeződik. Tehát pontosan tudja, mi az, hogy alma.

A vizsgálatban 33, 6 és 9 hónapos kor közötti babát teszteltek. A gyerekek akkor is a helyes tárgyat választották ki szemükkel, amikor több tárgy volt a képernyőn előttük, meglehetős rendetlenségben elhelyezve. Azaz, értették, mire kérdeznek rá a felnőttek.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a kisgyermekek valóban értenek szavakat 1 éves koruk előtt. Volt már rá próbálkozás, hogy a kutatók lássák, az anya és apa szavakat is beleértve mennyire értik a kicsik a szavak jelentését. Ez a tanulmány azonban sokkal általánosabb szavakat is bevont.

Ez jó hír a szülőknek, hiszen azt jelenti, hogy beszélhetnek a kisbabához, az sokkal többet megért abból, mint korábban hitték. És minél többet értenek meg, annál többet tudnak építeni ezekre.

A tanulási mintában azonban nem látszik javulás 6 hónaposan és 9 hónaposan, bár 14 hónapos korban a szófelismerés drámaian megnő.

Talán a feladatokat értik meg jobban, játékként fogják fel azt. Az is lehet, hogy a drámai növekedést a szavak megfelelőbb bekategorizálása és a szintaxis jobb megértése okozza - vélik a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.