A masszázs gyulladáscsökkentő is!

Nem csak a kellemes nyomogatás miatt jó...

Egy nyugtató masszázs sokkal többet ér annál, hogy ellazítja az izmokat. Molekuláris szinten a gyulladásokat is csökkenti - állítják kutatók.

2012.02.03 16:55ma.hu

Akik sosem voltak masszázson, vagy amolyan úri kényeztetésnek tartják a dolgot, bele sem gondolnak, mennyire jótékony hatással lehet egy relaxáló masszázs.

Egy új kutatás kiderítette: a masszázs nemcsak az izmok lazításában kiváló, de molekuláris szinten csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. Sőt, az új mitokondriumok növekedését is elősegíti, vagyis az energia-generáló "hajtóműveket" a sejtekben.

A kutatók genetikai elemzést végeztek izomszövet mintákon, melyeket olyan önkéntesektől vettek, akik ezt megelőzően szobabicikliken edzettek és kimerültek.

Véletlenszerű kiválasztással, egyik lábukat masszázzsal kezelték. Mielőtt edzettek, biopsziát végeztek mindkét lábon; majd azonnal a 10 perces masszázst követően; ezt követően pedig 2,5 órával az edzésből való "felépülés" után.

Kiderült, hogy a masszázs tompította a citokinek hatását - ez a jelzőmolekulák egy fajtája - melyek hozzájárulnak a gyulladás kialakulásához. Ugyanekkor a mitokondriumok növekedését elősegítette.

A masszázs fájdalom-csökkentő hatása ezek szerint ugyanazt a mechanizmust váltja ki, mint egyéb gyulladáscsökkentő készítmények.

Dr. Mark Tarnopolsky tanulmányvezető a McMaster kanadai egyetemről elmondta: a masszázs potenciális előnyei széles körben hasznosak lehetnek számunkra, kezdve az idősektől azokon keresztül, akik mozgásszervi sérülések miatt szenvednek, a krónikus gyulladásos betegségekkel küzdőkig.

A masszázs a rákbetegeknek is segíthet megbirkózni a fájdalommal, az izommerevséggel, légszomjjal, szorongással és a fáradtsággal.

A tanulmány bizonyítja, hogy az olyan terápiák, mint a masszázs, igenis indokoltak lehetnek az orvosi gyakorlatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.