Előzzük meg a betegségeket!

5 dolog, amivel feleslegesen tesszük ki magunkat influenzának

Észre se vesszük, és egy sor rutinszerű napi cselekedettel könnyedén összeszedjük a betegséget. Lássuk, mit csinálhatunk rosszul.

2012.02.01 08:15ma.hu

A téli időszakra különösen jellemző, hogy olykor egyik betegséget kapjuk el a másik után - hideg van, számos emberrel vagyunk összezárva, akik szintén betegek lehetnek.

Vannak azonban rutinszerű cselekedeteink nap mint nap, melyekkel hozzájárulunk ahhoz, hogy megfázással, influenzával "gazdagodjunk". Hogyan okozhatunk betegséget magunknak? Mivel előzhetjük meg az influenzát?

- Hogyan szoktunk például kezet mosni? Az emberek jó része nem helyesen mossa meg a kezét. Alaposan tegyük - szakemberek szerint 20 másodperc a javasolt időtartam - és legalább 10 alkalommal naponta. Érdemes köhögés és orrfújás után is kezet mosni, amit igen kevesen tesznek meg.

- Az emberek többsége nem szívesen visel maszkot. Azok viszont, akik tudják magukról, hogy ha lebetegednek, hosszú és súlyos tünetekre számíthatnak, valamint sokat tartózkodnak beteg emberek társaságában, szükségük van a maszkra.

Valóban segít az influenza megelőzésében. Ha viseljük, mindig győződjünk meg arról, hogy helyesen vesszük le - igen óvatosnak kell lenni a levételnél, mivel a maszkban felhalmozódnak a vírusok!

- Vannak, akik orvosságot kezdenek szedni megelőzésképp, amikor nem is betegek. Ezzel azonban azt kockáztatják, hogy a vírus ellenállóvá válik velük szemben, amikor a betegség valóban lecsap ránk.

- Sokszor túl óvatlanok vagyunk.
A megfelelő hozzáállás az influenzához valahol a pánik és a közömbösség között van. Sokan gondolják, túl fiatalok és túl egészségesek ahhoz, hogy elkapják a betegséget. Ez nem feltétlenül igaz.

Tény, hogy a 65 öv felettiek, a 2 év alattiak és a terhes nők fokozott veszélynek vannak kitéve, de ez nem jelenti azt, hogy mások nincsenek!

- "Mi okozza a tüneteimet?"
Fontos tisztázni, hogy a tüneteket egyszerű megfázás vagy influenza okozza. Ha az orvossal tisztáztuk, tegyük meg az óvintézkedéseket, például maradjunk otthon és ne terjesszük el a vírust mások között.

A szezonális nátha esetén a láz gyorsan felszökik, a sertésinfluenza vagy H1N1 esetén a láz hányingerrel, hasmenéssel, hányással jár együtt. Az egyszerű megfázás általában orrdugulást okoz, a pihenés, a sok víz fogyasztása is segíthet rajta.

Képbe kerülhet még az allergia. Ennek fő tünete a szem-, orr- és torok viszketés. Télen mindenképp kevesebb panasszal járnak, mint tavasszal vagy ősszel. Évszaktól függetlenül azonban a korábban számunkra már bevált kezelést alkalmazzuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.