Ami kerek, lenyelik

Pharmageddon: Amerika keserű pirulája

Hatalmas étvágyú fogyasztói társadalom az amerikai: mára a gyógyszerészet széleskörű terjedésével az ország a pirulafalók nemzetévé vált. Videóval.

2012.01.03 14:20ma.hu

Az Egyesült Államok gyógyszerfüggő, a világ legnagyobb pszichotróp (lelki működést befolyásoló hatóanyagok) anyagfelhasználója 60%-kal. A gyógyszergyártók pedig örömmel vágják zsebre a multimilliárd dolláros üzlet hasznát, még akkor is, ha az emberek egészsége megy rá.

A vényköteles gyógyszerek közül a lista élén továbbra is az antipszichotikumok állnak, éves szinten több mint 14 milliárd dollár bevétellel. Dr. Harriet Fraad szerint a gyógyszerészeti lobbi (Big Pharma) szó szerint elmezavaros légkört teremt azáltal, hogy manipulál vagy éppenséggel új betegségeket kreál a nyereség érdekében.

"Az egyik dolog, ami a Big Pharma-t vezérli, hogy egy kellően homályos diagnózist állítson fel, amely bárkire ráolvasható" - mondta az RT-nek. Mindenki szomorú olykor - igen jó okunk van erre pláne mostanában. De nekik a lényeg az, hogy a gyógyszereket eladják, az értékesítési stratégia pedig az, hogy ezt a homályos diagnózist mindenkire ráhúzzák.

Az USA az egyetlen nyugati ország, amely engedélyezi a vényköteles gyógyszerek közvetlen reklámozását a fogyasztók felé. Például, egy a hiperaktivitásról szóló reklám arra figyelmeztet, hogy a betegségben szenvedők jó eséllyel válnak el. Egy másik reklám arra tesz ígéretet, hogy boldogabbak leszünk - ám a mellékhatások közt szerepel az álmatlanság, szájszárasság, szexuális zavar, hasmenés, émelygés és álmosság is.

A kritikusok felhívják a figyelmet: a Big Pharma nagy energiát fordít arra is, hogy ajándékokkal és készpénzzel halmozza el az orvosokat - azért, hogy támogassák a különböző kutatásokat, majd jóváhagyják azokat, mi több, fel is írják az így kifejlesztett újabb és jövedelmezőbb gyógyszereket a hozzájuk forduló embereknek.

Harriet Fraad szerint orvosok egész hálózata állítja hadrendbe ezeket a gyógyszereket. "Ha egy beteg térdsérüléssel érkezik az orvoshoz, és csak megemlíti, hogy milyen szomorú, az orvosa kapva kap az alkalmon: Ó, depressziós? Írjunk fel valamit. Úgy osztogatják, mint az M&M's cukorkákat."

Tavaly a vényköteles gyógyszerekkel történő visszaélés volt a baleseti halál első számú okozója: több mint 30 ezer amerikai adagolja túl magát.

Például, a bipoláris rendellenességre adott egyik szer 4,4 milliárd dollár bevételt generált a tavalyi év során. A mellékhatásainak felsorolása egy percig is eltart.

A számtalan gyermek által beszedett antipszichotikus készítmények megduplázódtak az elmúlt tíz évben. Több millió amerikai kamasz szed hiperaktivitásra szert, amit elvileg csak nagyon indokolt esetben írhat fel az orvos.

A Túlélni Amerika depresszió-járványát című könyv szerzője, Bruce Levine elmondta: „Mindezek a gyógyszerek nagyon hasonlatosak a tiltott vagy illegális készítményekhez, ha csak nem veszélyesebbek. Még a marihuána is biztonságosabb. De a gyerekeknek nincs választási lehetőségük.”

Amerika egyik legnyereségesebb multinacionális gyógyszeripari vállalata ráadásul nem csak embereknek készít antidepresszánsokat, hanem állatoknak is. 2009-ben, a gyógyszeróriás 2,3 milliárd dollárt fizetett hogy elsimítsa polgári és büntető perek hadát egy készítményének törvénybe ütköző reklámozása miatt. Ez volt az egyik legnagyobb egészségügyi megtévesztési bírság és perilleték az Egyesült Államok történetében. Ami elszomorító, hogy a bírság mérete kisebb, mint a vállalat háromheti bevétele.

„A bevétel rengeteg, a bírság elhanyagolható. Nem számolnak tetteik társadalmi következményeivel. Csak a profitra gondolnak” – mondta a pszichoterapeuta Fraad.

A gyógyszeripar az USA legjövedelmezőbb üzletága marad. A vállalatok sikere és pénzügyi nyeresége mindaddig magas lesz, amíg az amerikaiakat bátorítják a gyógyszerek szedésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.