Sokat kockáztatnak étrendjükkel?

Nagyon jól járnak a vegák - csak nagyon oda kell figyelniük!

Sokan túlságosan szigorúnak tartják a vegetáriánus étrendet, amely radikális változtatásokat kíván - manapság azonban az étrend kissé lazábban értelmezve a legegészségesebb táplálkozásnak számít.

2011.12.28 14:23ma.hu

A vegetáriánus étrendek sokak szerint extrémek, szigorúak és radikális változtatásokat igényelnek az embertől. Ma azonban egyre több ember tekint máshogy a vega étrendre, amelyről a táplálkozási szakértők is azt mondják: a jól átgondolt vegetáriánus diéta a legegészségesebb módja étkezésünknek.

A pontosan megtervezett vegetáriánus étrend egészséges, tápanyagok szempontjából kielégítő, egészségügyi előnyökkel jár, megelőz és kezel jó néhány betegséget - mondta el Vandana Sheth kaliforniai dietetikus, az amerikai dietetikusok szövetségének szóvivője.

A vegetáriánus étrendek növényalapúak, kizárnak minden állati eredetű táplálékot, így a tejet, a sajtot vagy a tojást is, ám ez több formáját tette lehetővé a vega diétának. Utóbbiakat ugyanis nem mindenki tartja kizárt eledelnek.

Egy biztos, a vegetáriánusok mindkét fajtája számos egészségügyi előnyét élvezheti az étrendnek:

- Csökkenti a koleszterinszintjét
- Csökkenti a vérnyomását
- Egészségesebb lesz a testtömeg indexe
- Csökken a szívbetegségek kialakulásának esélye
- Csökken a rák kialakulásának valószínűsége
- Jobban ellenőrizhető és megelőzhető a cukorbetegség

A vegáknak nem kell aggódniuk a koleszterinszint miatt, mivel koleszterin csak az állati eredetű termékekben van. A vegetáriánus diéta rostokban is sokkal gazdagabb, mint egy normál étrend.

Az étrendet az élet bármely szakaszában el lehet kezdeni. Olyan döntő szakaszokban is, mint például a gyermeknevelés, a terhesség vagy a szoptatás. Aktív sportolóknak is ajánlott.

Hiányos táplálkozás?

Egy régóta fennálló nézet szerint a vegetáriánus étrend nagy hátránya, hogy bizonyos fontos tápanyagok hiányoznak a vegák étrendjéből, amelyek elsősorban állati eredetű ételekből nyerhetők. A szakértők szerint azonban ez nem ad okot komoly aggodalomra, hiszen ezeket a tápanyagokat a vegetáriánusok másból is pótolhatják.

"Tény, hogy a legtöbb növényi étel nem tartalmaz minden esszenciális aminosavat, amelyre a testnek szüksége van, miközben az állati táplálékok igen - mondja Andrea Giancoli, Los Angelesi dietetikus. - Ám a bab és a gabona is teljes értékű fehérje. Ameddig ilyeneket is fogyasztunk, nincs semmi baj."

A szója és a quinoa szintén tartalmaz fehérjét, amely lebomlásával az összes esszenciális aminosavat biztosítja.

Abszolút lehetséges fehérjéhez jutni babból, lencséből, tofuból, szója termékekből és más növényi forrásokból, így magvakból és diófélékből is. Változatosan kell ezekből is táplálkozni, így mindent megkap a szervezet, amire szüksége van.

Amire a vegetariánusoknak fokozottan kell ügyelniük, a B12 vitamin - amely kulcsfontosságú tápanyag a sejtek anyagcseréjéhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérellátáshoz -, valamint az elegendő kalcium.

Hiszen a B12-őt az állati eredetű ételek tartalmazzák, a csontok egészségéhez szükséges kalciumot pedig elsősorban a tejtermékek. Emiatt sem kell azonban aggódni, hiszen a szója- és a rizstej is tartalmaz kalciumot, míg a dúsított gabonafélék B12 vitamint. A sötétzöld leveles zöldségek, így a brokkoli vagy kelkáposzta is gazdag kalciumban.

"Tény, egy vegetáriánusnak fokozott odafigyelésre van szüksége, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájusson
- mondja Vandana Sheth. - Ami még fontos, a vas mennyisége, mely elengedhetetlen a hemoglobin létrehozásához. Míg az állati eredetű ételeből nem nehéz beszerezni, a vegetáriánusok számára a szárított bab, a sötétzöld leveles zöldségek és a dúsított tejtermékek szolgálnak vassal. A C-vitaminban gazdag ételek segítik a vas felszívódását, ezért ezek fogyasztása is fontos. Spenóthoz például remek a paradicsommal vagy citrommal készült öntet."

A fogas kérdés inkább a halfogyasztás hiánya - a halakban értékes Omega-3 zsírsav található, mely a kognitív funkcióink, az egészséges szív- és érrendszeri funkciók működéséhez elengedhetetlen.

A szakemberek szerint azonban az Omega-3 egy típusát tartalmazzák a lenmag, szója, tökmag és a dió, ezért annak pótlására ezeket érdemes fogyasztani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.