A lányok esélyesebbek a túlélésre

Koraszülöttek: a gyengébbik nem az erősebb?

Ausztrál kutatók szerint a nagyon korán, a terhesség 28. hete előtt született babák közül nagyobb a túlélési esélye a lányoknak, mint a fiúknak.

2011.12.23 15:59MTI

A Pediatrics című orvosi folyóiratban közzétett dolgozathoz 2500-nál több koraszülött túlélési esélyét és egészségi állapotát követték nyomon.
   
A fiúcskák 23 százaléka már a kórházban meghalt, míg a lányoknál ez az arány 19 százalék volt. Az életben maradt babák közül a fiúk 20 százalékánál jelentkezett súlyos, funkcionális egészségügyi probléma a lányok 12 százalékához képest.
   
A különbség hátterében az Y-kromoszóma sérülékenyebb volta áll, de a fiúmagzatok agya is érzékenyebben reagál a sérülésekre, mint a lányoké, valamint szív- és érrendszeri válaszukban is jelentős eltérések vannak - magyarázta Alison Kent kutatásvezető, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.