Jóval nagyobb dózis, közel húsz éven át!

Botrány a franciáknál: Ötezer betegnél túladagolták a sugárkezelést!

Összesen 5500 daganatos betegnek adagolták túl a sugárkezelést 1987 és 2006 között a kelet-franciaországi Épinal kórházában - jelentette be hétfőn Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter.

2008.04.22 13:00MTI

Összesen 5500 daganatos betegnek adagolták túl a sugárkezelést 1987 és 2006 között a kelet-franciaországi Épinal kórházában - jelentette be hétfőn Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter.

Egy évvel ezelőtt derült ki először több száz betegről, hogy a besugárzókészülékek hibás beállítása miatt túladagolták a sugárkezelésüket 2000 és 2005 között, majd a későbbi vizsgálatokból megállapították, hogy különféle rákbetegségek miatt kezelt betegek 1987 óta kaptak a szükségesnél nagyobb dózist.

A sugarak túladagolását az okozta, hogy hibásan telepítették a besugárzókészülékek működtetéséhez szükséges szoftvert. Nem a szoftver volt a hibás, hanem az angol nyelvű útmutatóban közölt adatok téves értelmezése miatt hibásan állították be a gépeket.

Az adott időszakban összesen 7500 daganatos beteg kapott sugárkezelést az épinali kórházban, de közülük kétezret címváltozás vagy elhalálozás miatt már nem tudtak utolérni - közölte Gilbert Hangard kórházigazgató.

A sugárkezelések során történt hiba következtében 2004 májusa és 2005 augusztusa között prosztatarákkal kezelt 24 beteg közül öten a sugárkezelés túladagolása miatt haltak meg, a többiek súlyos mellékhatásoktól szenvednek; 715-en 7 százalékos túladagolást, 4500-an pedig 3,5 és 5,5 százalék közötti óverdózist kaptak 1987 és 2006 között. Az 5500-ból fennmaradó 200 betegnél még nem tudták pontosan megállapítani a túladagolás mértékét.

Az épinali katasztrófa - amelynek áldozatairól sokáig nem volt pontos adat - a legsúlyosabb baleset a franciaországi sugárkezelés történetében. A túladagolást szenvedett betegek közül eddig háromszázan kaptak 10 ezer euró kártérítést. Az épinali kórházban februárban kezdődtek újra a sugárterápiák.

Az egészségügyi miniszter hétfőn tett látogatásakor ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fog hasonló eset előfordulni, mert a minisztérium Franciaország mind a 180 sugárterápiával foglalkozó intézetének műszereit ellenőrizte és újra beállította - hangsúlyozta Roselyne Bachelot.

Ezzel párhuzamosan a sugárkezelési szakképzést két évről háromra emelték, a specialisták számát pedig az elkövetkező négy évben 600-ra duplázzák. A sugárkezelés a daganatos betegek hetven százalékát, évi 180 ezer embert érint Franciaországban. Számukra 200 ezer példányban tájékoztató brosúra készült a besugárzás részleteiről - tette hozzá a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.