A sugárzó talajréteg eltávolítása megtörtént

Megszüntették a sugárszennyezést a magyar határ melletti Csapon

Felszámolták a fokozott gammasugárzás forrását a magyar határ melletti Csap nemzetközi vasútállomásán. A Kárpátalja (Zakarpatszka) megyei ukrán állami környezetvédelmi felügyelőség szerdai közleménye szerint kedden befejeződött a határállomás pályaudvarától 600 méternyire, a Szlovákia felé vezető egyik vágány mellett felfedezett talajfelszíni radioaktív szennyezés felszámolása.

2008.03.05 14:28MTI

A sugárzó talajréteg eltávolítása, helyének betonréteggel történő bevonása után az ellenőrző helyszíni mérések a természetes háttérsugárzásnak megfelelő, 0,15-0,17 mikroröntgen per óra értéket mutatnak, áll a közleményben. A megnövekedett radioaktív sugárzást a műszerek február 10-én este jelezték a sínek mellett, ahol a gammasugárzás mértéke elérte a megengedett érték hatvanszorosának megfelelő 19-20 mikroröntgen per órát.

A környezetvédelmi felügyelőség a társszolgálatokkal együtt azonnal hozzálátott a szennyeződés lokalizálásához és felszámolásához. A sugárzás eredetét nem sikerült tisztázni, valószínűsíthetően az egyik Ukrajnába érkezett vasúti szerelvény valamelyik tartálykocsijából került a talajra radioaktív anyag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.