Igen rossz hatása van a szem alatti táskákra...

Döbbenet - 5 évvel öregíti a nők szemét a tél?

A téli időszakban a D-vitamin és a boldogság-hormonok szintje is megcsappan, azt azonban nem gondoltuk volna, milyen rossz hatással lehet ez a szemre - főleg a nőkére.

2011.12.07 10:15ma.hu

A tél nagyjából 5 évvel és 8 hónappal öregíti a nők szemét - hozta nyilvánosságra szépséggel foglalkozó tudósok egy csoportja. Az öregedés-gátlással kísérletező kutatócsoport 5000 nő szemét vizsgálta évszakokon keresztül a klinikai tanulmány keretében.

Megállapították, hogy a táskák a szem alatt jelentősen sötétebbek voltak a hideg hónapok idején. Úgy vélik, a folyamat a nem elegendő fény eredménye, amely fakó bőrt okoz és hangsúlyozza a táskákat. Az egyébként sem kellemes látványt csak fokozza a fáradtság, a kimerültség, ami ilyenkor szintén hangsúlyosabb.

A D-vitamin alacsony szinte (napfény hiányában), és a kevesebb szerotonin ugyancsak hozzájárul az állapot kialakulásához. A szerotonint "jó közérzet-kémiai anyagnak" is nevezik.

Dr. Mark Binette szakember szerint már több tanulmány is kapcsolatba hozta az alacsony D- és K-vitamin szintet a sötét karikákkal és püffedt szemekkel.

Amennyiben ezekhez fáradtság és az immunrendszer gyengesége is kapcsolódik, még rosszabb a helyzet. "Ha valakinél a táskák már kialakultak, igen nehéz a folyamatot visszafordítani. A nők jobban is aggódnak a szem alatti táskák, mint a ráncok miatt. Utóbbiakat könnyebb kezelni és eltüntetni. A sötét karikák és táskák a nőket átlagosan 4,7 évvel öregítik."

A sötét karikák egyébként is a leggyakoribb bőrproblémának számítanak, és az apró hajszálereknek köszönhetők. Ezeken át vér szivárog a felszín alatt a bőrbe, és ha ez a vér oxidálódni kezd, a zúzódáshoz hasonló sötét színt vesz fel a bőr.

Ha valakinek vékony a bőre, ez még látványosabb - akárcsak napbarnítottság hiányában.

Nyáron a bőr barnább, egyszerűbb eltüntetni a sötét karikákat, és kevésbé szenvedünk a kimerültségtől is. Szerotonin-szintünk pedig magasabb, ha bőrünk napsütésnek van kitéve, amely a kedvünkre is jó hatást gyakorol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.