Jelentősen javulhat az életminőség

Sebész segíthet, ha nem tudjuk bezárni a szemünket

A szem körüli területeken végzett sebészi beavatkozás nagymértékben növeli az arcideg-bénulásban szenvedő betegek életminőségét.

2011.05.03 17:00medipress.hu

A szem zárásának képtelensége az egyik legelviselhetetlenebb következménye az arcideg bénulásának. A szaruhártya védelmének következményes hiánya annak gyulladásához, fekélyesedéséhez és akár a látás elvesztéséhez is vezethet.

A szemhéj súlyának növelése fém (arany) beültetésével, az alsó szemhéj felfüggesztése illetve a szemhéj „lógásának” korrekciója gyakran végzett beavatkozások a szem védelmében.

Dr. Douglas K. Henstrom és kollégái, a Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársai arcidegbénulásban szenvedő betegek életminőségét mérték fel a szem körül végzett sebészi beavatkozások előtt és után.

A kutatók egy olyan skálát alkalmaztak (FaCE-skála), mellyel az arcideg funkciójának gyengülését vizsgálták. 2009 márciusa és 2010 májusa között 49 beteget kezeltek a Massachusetts-i Szem és Fül Kórházban (Boston) az arcideg bénulása miatti szemzárás-képtelenséggel.

Közülük 37 beteg életminőségét vizsgálták a műtét előtt és után. A FaCE-skála alapján a műtéten átesett betegek életminősége szignifikánsan emelkedett.

A betegek emellett arról számoltak be, hogy lényegesen rövidebb ideig érezték szemüket száraznak, irritáltnak illetve viszketőnek. A szerzők konklúziója szerint: "Ezek a beavatkozások egyszerűek és nemcsak a szem védelmét növelik, hanem lényeges szubjektív hasznuk is van."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.