Szükségünk van rá, mégis keveset eszünk...

Kiüti a szemünket a D-vitamin!

Csontjaink egészségéhez alapvető fontosságú a D-vitamin, sokan fogyasztunk azonban túl keveset belőle. Pedig sok mindenben benne van, ami előttünk hever...

2011.07.18 10:50ma.hu

A D-vitamin nemcsak a megfázás ellen véd, óvja a csontok egészségét, a depresszió ellen is felveszi a harcot. Sok ember fogyaszt azonban belőle keveset, nem tartózkodik eleget a napon - pedig a napfénnyel valósággal "megmártózunk" a D-vitaminban.

Íme 12 módszer arra, hogy elegendő D-vitaminnal lássuk el magunkat.

1. Mivel ma már fokozottan oda kell figyelni a napsugárzás ártalmaira, annyi időt - főleg naptej nélkül - már nem tölthetünk az erős napon.

Egy kismértékben azonban minden nap lehet, napvédelem nélkül is, különösen, amikor nem a forró nyári nap tűz ránk. 20-25 percet mindig nyugodtan eltölthetünk a napon, így beszerezve a szükséges D-vitamint. Az ablakon keresztül bejövő napfény nem segít!

2. Együnk halakat! A tonhal, makréla, lazac, pisztráng és angolna kiváló forrásai a D-vitaminnak. Ráadásul Omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek a szívet is védik!

3. A friss halak mellett a konzerv tonhal- és szardínia is remek választás. Mindkettő tartalmazza a D-vitamint, és általában olcsóbb, mint a friss hal - no és tovább el is áll, felhasználható salátához is.

4. Gombák: ahogyan az ember, úgy a gomba is begyűjti a napfényt. A legtöbb gomba árnyékban nő, de vannak kivételek: ha ultraibolya sugárzás éri ezeket a gombákat, a bennük található ergoszterol D2 vitaminná alakul át. Válogassunk a D-vitaminban gazdag változatok közül.

5. Turbózzuk fel magunkat tejjel: a sajton és a jégkrémen kívül valójában mindegyik tehéntejből készült készítmény tartalmaz D-vitamint. A joghurtok is jó választások. A szójatejet ellenőrizzük, mert nem mindegyikben van D-vitamin.

6. Amennyiben nem vagyunk tejtermék-rajongók, a narancslevek is jó megoldások lehetnek. Egy nagyobb pohár narancslé szintén ellát minket D-vitaminnal.

7. A tojás sárgája ugyancsak kiváló D-vitamin forrás. Ráadásul a tojást számos ételhez fogyasztjuk és önmagában is szívesen esszük. Mivel azonban a koleszterinszintet emelheti, a tojásfogyasztást napi szinten ne vigyük túlzásba. Jó egészséget hozzá!

8. Az alacsony kalóriás gabonapelyhekből - amelyeket reggelire fogyasztunk - is nyerünk D-vitamint. Tejjel együtt ideális D-vitamin adag.

9. A főtt marhamáj ugyancsak fontos D-vitamin forrás és egyéb értékes tápanyagokhoz is juttatja az emberi szervezetet. Fehérjékhez, vashoz és A-vitaminhoz. Sok benne azonban a koleszterin, így ha lehet, válasszunk helyette inkább halféléket.

10. A halmájolaj sem azok közé tartozik, amelyet gyakran fogyasztunk, de kapszula formában beszerezhetjük.

11. Azok az emberek, akik fokozott D-vitamin hiányban szenvednek, akár ultraviola-lámpákkal is segíthetnek magukon, hogy több fényhez jussanak.

Ez azokra is vonatkozik, akiknek szervezete képtelen elnyelni a vitamint, vagy túl sokat vannak téli környezetben és napfényhiányuk van. Persze szoláriummal is próbálkozhatnak, de csak nagyon óvatosan és nagyon kevés ideig!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.