Tudjuk-e, mitől lesz túlzott a szőr?

A nő kekszet majszol és szőrös lesz

Kevés nő van, aki ne panaszkodna időről-időre túlzott szőrnövekedése miatt, melynek köszönhetően a szőrtelenítést egyre gyakrabban kell elvégeznie. De vajon tudjuk az okait is?

2011.12.06 18:55ma.hu

A nők több mint fele aggódik a túlzott szőrnövekedés miatt a testén. Egy online felmérésben, melynek keretében 2000 nőt kérdeztek meg a témában, a túlzott szőrnövekedés közvetlenül a testtel való elégedetlenség mögött áll (a súlygyarapodás miatt).

Úgy tűnik tehát, hogy a nők jó része - tízből egy - szenved a szőrök miatt, melyek az arcon és a testen is jelentkeznek. No, de mi okozza a túlzott szőrnövekedést?

"Olykor a rassz, de a családi tendencia is meghatározhatja, mennyire erős valakinek a szőre - sokkal inkább, mint valamilyen egészségügyi probléma"
- mondja Dr. Rina Davison endokrinológus, a Whipps Cross egyetemi kórházból, Londonból. - "A dél-ázsiai és mediterrán népeknél gyakoribb a dúsabb szőr, mint a kaukázusi típusnál, vagy a feketebőrűeknél. Ám vannak egyéb okok is, amelyeket legtöbbször nem is sejtünk."

Kekszek és egyéb édességek


A cukros, finomított szénhidrátok nagy mennyiségű fogyasztása okozhat túlzott szőrnövekedést. Magas glikémiás indexszel rendelkező ételek ezek, gyorsan szolgáltatnak energiát és inzulin-rezisztanciát okozhatnak.

Az inzulin a hormon, mely a vércukorszintet kontrollálja, a rezisztancia pedig azt jelenti, hogy a hormon kevésbé lesz hatékony a vércukorszint csökkentésében, tehát a szervezetnek többet kell termelnie belőle a "feladat" elvégzéséhez.

Az inzulinszint emelkedése pedig azzal is járhat, hogy túlságosan sok férfi hormon, azaz tesztoszteron termelődik. Ez túlzott szőrnövekedést okoz.

Ekcéma és pszoriázis

A bőrproblémákkal küzdők, így az ekcémások vagy pszoriázisosok szintén küzdhetnek túlzott szőrnövekedéssel. Ezek az állapotok gyulladás következményei, melyek növelik a vérellátást a test bizonyos részein - így a szőr növekedését is. A betegségek növelik a gyorsaságot is, amellyel a bőrsejtek megújítják magukat.

A pszoriázis esetében például az új bőrsejtek minden 2-6 napban termelődnek, a normálisnak számító 21-28 nappal szemben. Azaz, a szőrnövekdés is sokkal gyorsabb ütemben történik.

Tesztoszteron kenőcs

Ha egy nő partnere kapott tesztoszteron kenőcsöt, hogy a hormonszintjét növeljék, a bőrfelületek érintkezésével ez a nőre is átjuthat. Nem sokan veszik a dolgot észre - nem is sejtik, hogy ez gond lehet. Pedig elég ahhoz, hogy a szőrnövekedés is erősebb legyen. Például az arcon.

A hölgyeknek felírt, libidó növelésére szánt tesztoszteron ugyancsak ludas lehet. Ahogyan bizonyos hajvesztés kezelésére szolgáló termékek is, ha véletlenül az arcbőrre vagy máshová kerül belőle a felvitel során. Olykor érthetetlen szőrnövekedés tapasztalható az ujjakon, a kézfejen vagy a homlokon - ez ennek az eredménye.

A kortikoszteroidok használata csökkenti a gyulladást a szervezetben, asztma és reumatoid arthritis kezelésére is felírják, de ha hónapokig szedik, felelős a Cushing-szindróma kialakulásáért. Ez pedig súlygyarapodással, vörös, duzzadt arccal és felesleges szőrnövekedéssel jár.

Anorexia


Az anorexiában szenvedők általában finom, puha szőrrel rendelkeznek, amely a testük nagy részén látható. Nem tudni, mi okozza - nem hormonális probléma. Sajnos azonban csak még tovább rontja az így is negatív testképpel rendelkező személy külsejéről alkotott véleményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.