Szövődmény alakul ki sokaknál beültetés után

Nem lélegezhet fel a sztentes - egy hónapon belül újra kórházba kerül?

A sztent-beültetésen átesett kardiológiai páciensek 10 százaléka egy hónapon belül újra kórházba kerül valamilyen szövődmény miatt - állapították meg követéses vizsgálatukban amerikai kutatók.

2011.11.29 20:25MTI

Ezek a betegek nagyobb valószínűséggel haltak meg a beavatkozást követő egy éven belül, mint azok, akiket nem kellett 30 napon belül újra kórházi kezelésben részesíteni.

A kórházi újrafelvételi arány mérőszáma lehet annak, hogy az adott intézmény milyen színvonalon látja el feladatát, ezért ezek az adatok már nyilvánosan is hozzáférhetőek az Egyesült Államokban.

A mostani tanulmány azonban azt mutatja, hogy jobb ellátás mellett is vannak olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak az újabb kórházi kezelés szükségességéhez.

A Duke Egyetem durhami (Észak-Karolina) orvosi karának munkatársai Adrian Hernandez vezetésével közel 13 ezer páciens sorsát követték nyomon, akik sztent-beültetésen estek át a vizsgált 10 éves periódusban egy rochesteri (Minnesota) kórházban.

A beavatkozást követő egy hónapon belül a páciensek közel tíz százalékát kellett újra felvenni a kórházba szívproblémájukkal kapcsolatos vagy más szövődmények miatt.

Harminc-kilencven százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek vissza a kórházba a nők, valamint a vese- és tüdőbetegek. A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.