Nyitottabbak új dolgokra - ezért kábszereznek?

Hoppá: a magas IQ-s 30-asok előbb kapnak rá a drogra?

Úgy tűnik, vannak hátrányai a magas IQ-nak. Egy új tanulmány eredménye szerint azok a nők, akiknek magas van, előbb próbálnak ki kábítószereket a harmincas éveikben.

2011.11.15 10:20ma.hu

A magas IQ-val rendelkező, harmincas éveikben járó hölgyek hajlamosabbak megkóstolni a marihuánát, a kokaint, amfetamint és az extasy-t - derítette ki egy új tanulmány.

A kutatók szerint ennek oka, hogy sokkal nyitottabbak másoknál az új tapasztalatokra, új dolgok kipróbálására, akkor is, ha az illegális. A Cardiffi egyetem tudósai jöttek rá, hogy az átlagos IQ-nál magasabbal rendelkező nők kétszer akkora valószínűséggel kapnak rá a drogokra, mint akiknek nincs ekkora IQ-ja.

Dr. James White elmondta, a tanulmány nyolcezer embert vett alapul egészen a '70-es évekig visszamenőleg. Megkérdezték őket, milyen mértékben éltek drogokkal 16 évesen, majd pedig 30 évesen.

A Journal of Epidemiology and Community Health-ben megjelent eredmény szerint a 30-as nők magasabb IQ-val - 107 és 150 között -, kétszer akkora eséllyel használtak illegális szereket, mint a kevesebb, mint 95-ös IQ-val megáldott társaik. Az átlagos IQ egyébként 100-as.

A magas IQ-val rendelkező férfiak 50 százalékkal voltak esélyesebbek a drogok használatára, mint az alacsonyabb IQ-sok, vagyis a kapcsolat nem volt olyan erős, mint a nőknél.

"Ezek az új dolgokra nyitott emberek úgy gondolják, nincsenek nagy veszélyben, ha csak egyszer vagy kétszer kipróbáljáj a kábítószert" - mondta el Dr. White.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.