Minél tovább, minél fiatalosabban!

Nem duma: íme az igazi öregedés-gátló étrend!

Az ételeinkkel teszünk legtöbbet azért, hogy ahogy idősebbek leszünk, formátlanabbakká is válunk - ha azonban az étrendünk helyes, az öregedés ellenére is csinosak maradhatunk. Hogyan?

2011.11.10 18:55ma.hu

Az idősek, akik azt mondják, együnk naponta friss gyümölcsöt és zöldséget, jó tanácsot adnak. Az antioxidánsoknak köszönhető, hogy a paradicsom olyan szép fényes és kívánatos, a brokkoli hívogatóan zöld, a padlizsán pedig lila. Védenek a ráncosodástól, a bőrfoltok kialakulásától és attól is, hogy a koleszterin elzáródást okozzon a verőerekben.

A sejtromboló szabadgyökökkel szemben felveszik a harcot, tehát minden szempontból igen előnyösek, ha öregedés-gátlásról van szó: fogyasztásuk segít megelőzni a szívproblémákat és a rákot.

Hogy a legjobb törődést kapjuk, változatosan fogyasszuk őket: kétnaponta változtassuk például, mikor melyik zöldségből, gyümölcsből eszünk. Ha színek szerint válogatjuk őket, az is remek megoldás! Legyen a napi menüben mindegyik fajtából.

Ne feledjük a telítetlen zsírokat!

Megfelelő mennyiséget gyűjthetünk be belőlük, ha olíva olajat, halat, dióféléket, magvakat fogyasztunk. A korhoz kötődő betegségeket könnyen kivédhetjük velük: a szívbetegséget, cukorbetegséget, arthritis-t, stroke-ot, a rákot, sőt az Alzheimer-kórt is.

A bennük levő Omega 3-zsírsav gondoskodik a jólétünkről, és minél többet fogyasztunk belőle, annál kevésbé károsodik a bőrünk.

Egy kis vörösbor...

A vörösbor - mérsékelt fogyasztással - jótékony hatású. Ha egy héten 3-5 kis pohár bort megiszunk, a szívroham esélyét csökkentjük, ahogyan a diabéteszét és egyéb, életünket veszélyeztető betegségét is. A Pinot Noir különösen ajánlott fajta, mivel sok benne a flavonoid, amely szintén erős antioxidánsnak számít, és a szőlő héja adja. Ha nem szeretjük a bort, a minőségi szőlőlé is megteszi.

Fogyasszunk zöld teát!


A zöld tea igen gazdag a katekin nevű antioxidánsban. Naponta egy csésze elfogyasztásával már sokat teszünk egészségünkért és azért, hogy minél fiatalosabbak maradjunk: a magas vérnyomás esélyét 46 százalékkal csökkenti. Ha ennél több csészével iszunk belőle, a védelem 65 százalékra nő.

Együnk kevesebbet!

Sokan követik el azt a hibát, hogy egyre több ennivalóval kompenzálják a mindennapok kisebb-nagyobb gondjait. Jobb azonban odafigyelni, egy tanulmány szerint ugyanis azok a nők, akik megközelítőleg őrzik ugyanazt a testsúlyukat egész felnőttkorukban, sokkal kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, nem jellemző rájuk a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség.

A legtöbb kilót középkorúként szedik fel a hölgyek. Sajnos, ahogy öregszünk, a súlyt tartani egyre nehezebb - ezért is fontos, hogy többször, de kisebb adag, kevés kalóriás ételeket fogyasszunk. Ez a jo-jó effektustól is megvéd minket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.