Túl sokat aggódik? Bevonzza a betegséget

Kerüljük el a megfázást! Nem gondolná, mi okozza még...

Amellett, hogy igyekszünk minden lehetséges módon védekezni a nátha, az influenza ellen, vannak olyan okozói a betegségnek, amelyekről nem sejtenénk, hogy szerepet játszhat benne.

2011.11.08 08:15ma.hu

Az ember sokszor hajlamos nem elhinni, hogy lelki dolgok is befolyásolnak egy betegséget - pedig nagyon is.

Nemcsak azzal kerülhetjük el az influenza, a nátha, a megfázás jelentkezését, ha rendszeresen tisztán tartjuk a kezünket, védőoltást veszünk fel vagy megfelelő mennyiségű vitaminnal turbózzuk fel magunkat. Nem árt, ha a nem feltételezett okokra is odafigyelünk. Melyek ezek?

- Túl sokat aggódunk? A pánikolás, a szorongás sosem vezet egészségre! Az aggodalmaskodás, a stressz számos betegség kialakulásához hozzájárul, a bőrproblémákéhoz, a refluxhoz, az álmatlansághoz, és persze a depresszióhoz. Észrevettük már, hogy akkor kap el minket gyakran valamilyen betegség, ha hosszabb időn át idegesek, feszültek vagyunk? Erről van szó. Ha gyengül az immunrendszer, előbb legyűr minket a betegség.

- Amit nehezen kerülhetünk el: az ölelés, a csók/puszi, a kézfogás. Mind közeli kontaktus kialakítása az esetleg már fertőzött személlyel. Könnyen elkapható a betegség egymástól. Ez nem jelenti, hogy antiszociálisnak kell lennünk és távol tartanunk magunkat másoktól, de legyünk résen: ha látható jelei is vannak, hogy valaki kicsit is meg van fázva, inkább kerüljük vele a kontaktust. Még valami: ha szükséges a fizikai érintkezés, ne érintsük meg utána a szánkat, szemünket, hanem mielőbb mossunk kezet.

- A dohányzás: gyengíti a szervezetet, kevésbé lesz ellenálló a betegséggel szemben. A probléma itt a már kezdődő tüdőkárosodás, amelyet a cigaretta okozott - ez nagy rizikót jelent a betegség szempontjából, és komolyabb komplikációk lehetőségét rejti magában. A dohányosok mindig jobban ki vannak téve a légúti típusú vírusos fertőzéseknek.

- Túl sok edzés: bizonyos dolgok, melyek mérsékelt mennyiségben jót tesznek, extrém mennyiségben már nem előnyösek az immunrendszerre nézve. A túl sok edzés megakadályozhatja a szervezetet abban, hogy sikerrel védekezzen a betegség kialakulásával szemben. Különösen, ha mellette nem alszunk eleget, nem hidratáljuk megfelelően a szervezetet.

Az edzőteremben pedig kiválóan meg is fertőződhetünk. Jobb, ha használat előtt akár le is töröljük egy nedves törlőkendővel a gépet, amelyen edzünk majd. És tartsuk be a megfelelő edzés mennyiséget!

- Alkoholfogyasztás: rosszabbal is kelhetünk másnap reggel, mint a macskajaj. Az alkohol nagyobb mennyiségű fogyasztása gyengíti az immunrendszert, kisebb védelmet nyújt a betegséggel szemben legalább 24 órán át - ez idő alatt bőven lebetegedhetünk. Az alkohol könnyen és gyorsan dehidratál bennünket, képességünk a baktériumok távoltartására csökken.

- Használjuk a folyékony szappanokat: mivel dobozban vannak, nem forgathatták a kezükben annyian a szappant, így kisebb az esélye annak, hogy megfertőződünk.

- Megfelelően mossunk kezet: sokan nem így tesznek, csak "elmismásolják" a dolgot. Legalább tíz alkalommal kell naponta kezet mosnunk. Köhögés, orrfújás után sem árt! Egy alapos kézmosás egyébként 20 másodpercig tart. Legtöbben sokkal hamarabb túl vannak a kézmosáson.

- Ha sokat vagyunk beteg emberek közelében, célszerű maszkot viselnünk. Ellenőrizzük azonban, hogy rendeltetésszerűen használjuk-e, és helyesen távolítjuk-e el. Nagyon kell vigyázni az eltávolításnál, hiszen halmozódhat bennük a vírus. Dobjuk ki, és mossunk utána kezet.

- A túl kevés aggódás sem jó:
ne higgyük azt, hogy mi aztán abszolút nem vagyunk esélyesek a megfázásra, az influenza elkapására. Igen, a legtöbb beteg 60 éven felüli, 2 éven aluli, terhes nő, illetve már egyéb betegségben szenvedő páciens. De ugyanúgy előfordul az egészséges más korosztályban is a betegség. Ne becsüljük alá és védekezzünk megfelelően!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.