Fertőzés: át kell szokjunk más üdvözlési formákra?

"Inkább a könyököm..." - bizarr módszer a nátha elkerülésére!

Szakértők szerint jobban tennénk, ha elkerülnénk a kézrázogatást, mert könnyen fertőzés lehet belőle.

2011.10.11 08:25ma.hu

Különösen az üzleti életben lenne nehezen kivitelezhető, amit a vírus szakértők ajánlanak: véleményük szerint el kellene kerülnünk a kézfogást, mint üdvözlést és a megállapodás jelzését, ezzel elkerülnénk az olyan fertőző betegségek átadását és elkapását, mint például az influenza...

A kaliforniai Stanford egyetem vírus szakértője, Nathan Wolfe azt mondja, jobban járnánk, ha a kézfogás helyett egymás könyökét érintenénk meg vagy csak meghajolnánk egymás felé - japán módra -, főleg abban az időszakban, amikor jellemzőek a fertőző betegségek.

"A gyomorfertőzés, az influenza, a nátha bőrkontaktuson keresztül könnyen elkapható. Tehát valóban okosabb döntés lenne, ha bevezetnénk egy másmilyen üdvözlési formát."

Nathan Wolfe egyébként filmben is szerepel, ahol hasonlóan erre a veszélyre hívja fel a figyelmet mint vírusszakértő - a Contagion című alkotásban Kate Winslet és Gwyneth Paltrow oldalán játszik.

Az ötlet már csak azért is megfontolandó, mert új kutatások szerint az influenza gyakorlatilag olyan helyekről is elkapható, mint az ajtó kilincs, a munkahelyek bizonyos felületei, egy szennyezett teáskanna vagy egy tévé távirányító. A vírus ugyanis 24 óráig képes túlélni egy bizonyos felületen.

A gyakori kézmosás pedig nem akadályozza meg, hogy egy kézfogással elkapjuk az influenzát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.